Recept za vazdušaste puter-zemičke kao iz pekare: Meke kao duša, a ukus je neponovljiv
Toliko su dobre da ćete ih jesti umesto hleba
Teško da postoji osoba koja neće ogladneti kada oseti miris domaćih zemički koje su tek izvađene iz rerne.
Za vas smo pripremili recept za mekane i vazdušaste zemičke, koje su idealna zamena za hleb, a mogu ih spremiti i početnici u kuhinji.
Savršene su kada želite da napravite doručak koji ćete poneti na posao, a možete ih mazati i slatkim i slanim namazima.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 125 ml vode
- 125 ml toplog mleka
- 100 ml ulja
- 50 g putera
- susam za posipanje
Priprema:
Vodu zagrejte tako da bude mlaka. U posudu stavite kvasac, šećer, pa prelijte vodom, promešajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Mleko zagrejte, te ga u posudi pomešajte zajedno sa brašnom i kvascem. Dodajte so i ulje, pa zamesite testo i ostavite ga 30 minuta da nadođe.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa stavite naraslo testo. Premesite ga i napravite 16 loptica.
Pleh u kom ćete peći podmažite sa 20 grama putera i pospite malo brašna, pa poređajte oblikovane zemičke.
Prekrijte ih krpom i ostavite pola sata da odstoje pre pečenja. Zemičke premažite mlakom vodom i pospite susamom.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepni. Pečene zemičke premažite puterom i služite ih tople.
Prijatno!
(Telegraf.rs)