Bosanska pita od 5 savršenih sastojaka: Recept koji osvaja na prvi zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najjednostavniji kolači ujedno su i najlepši i najukusniji

Foto: Shutterstock

Bosanske domaćice oduvek su bile čarobnice - znale su da od najjednostavnijih sastojaka koje svi imamo u kući naprave pravu malu gozbu.

Tako je nastala i čuvena slatka bosanska pita koja osvaja na prvi zalogaj, a pravi se lako i brzo.

Sastojci za testo:

  • 140 g šećera
  • 280 g putera
  • 280 g brašna

Sastojci za nadev:

  • 280 g šećera
  • 6 jaja
  • 280 g mlevenih oraha
  • 3 supene kašike prezli (po želji)

Priprema:

Izmešajte puter, brašno i šećer i sve dobro umesite. Testo podelite na dva dela i razvucite ga oklagijom na veličinu pleha u kom ćete peći pitu.

Umutite sneg od šest belanaca, pa ga stavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte 280 grama šećera i šest žumanaca, dodajte mlevene orahe i prezle, pa lagano umešajte sneg od belanaca.

Pleh premažite puterom, pa nanesite fil na prvu koru. Preko fila stavite drugu koru i pecite u zagrejanoj rerni dok pita ne porumeni.

Pitu isecite na kocke i po želji je pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilin-šećerom.

Prijatno!

Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica

(Ona.rs)