Boranija bez mesa: Recept za tradicionalno jelo "na kašiku" u posnoj verziji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ručak koji će obožavati cela porodica

Foto: Pixabay

Iako je na našim prostorima pasulj definitivno najpopularnija mahunarka, mnogo je onih koji vole i sočivo, grašak i boraniju. Sve navedene leguminoze su zdrave i mogu se pripremati uz dodatak mesa, ali i bez njega.

Pune su vlakana, proteina, skroba, minerala i vitamina B grupe.

Ukoliko ste ljubitelj klasičnih jela "na kašiku", a volite boraniju, prenosimo vam recept za posnu verziju ovog jela koje, ako ne postite, možete da pojačate kuvanim svinjskim, pilećim ili junećim mesom.

Sastojci:

  • 500 g boranije
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 šargarepe
  • čen belog luka
  • 200 ml soka od paradajza
  • dve kašike brašna
  • kašičica aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • ostali začini po ukusu (biber, so, mirođija, sirće, peršunov list)
  • voda
  • malo ulja

Priprema:

Očistite crni luk, iseckajte ga na kockice i izdinstajte u šerpi u koju ste sipali malo ulja. Ukoliko se strogo pridržavate pravila Vaskršnjeg posta, dinstajte luk samo na vodi.

Kad luk malo omekša, dodajte očišćenu šargarepu iseckanu na kolutiće i boraniju. Nalijte vodom da ogrezne, poklopite i ostavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi oko 45 minuta.

Potom dodajte suvi biljni začin, so, biber, mirođiju i malo soka od paradajza.

U šerpici zagrejte malo ulja, dodajte iseckan beli luk, pa kad on promeni boju dodajte brašno i alevu papriku, a zatim zalijte vodom i kuvajte uz neprestano mešanje dok se zaprška malo ne zgusne. Zapršku sipajte u šerpu sa boranijom, sve dobro promešajte i zakiselite sirćetom po ukusu, ukrasite peršunovim lišćem i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)