Recept za manastirsku posnu sarmu sa dimljenim šaranom: Jelo koje ćete obožavati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako spremljena posna sarma često je jelo na trpezama u srpskim svetinjama

Foto: Shutterstock

Vreme je vaskršnjeg posta, a skoro svaka domaćica za nedeljni ručak voli da spremi nešto posebno i drugačije.

Recept za posnu sarmu na malo drugačiji način, koju ćete "začiniti" dimljenim šaranom biće pravi ugođaj za nepca ukućana i zalogaj kome ćete se rado vraćati u svakom postu.

Sastojci:

  • 1 kg dimljenog šarana
  • 500 g crnog luka
  • 250 ml ulja
  • 150 g pirinča
  • 4 kašičice mlevene crvene paprike
  • so i biber
  • 40 listova kiselog kupusa 

Priprema: 

Dimljenog šarana operite i kuvajte 20 minuta. Izvadite ga iz šerpe i ostavite da se hladi sa strane. Vodu u kojoj se riba kuvala sačuvajte i procedite. Luk iseckajte na sitne kockice i operite pirinač. Na malo ulja izdinstajte luk na laganoj vatri.

Za to vreme kuvanu ribu očistite od krupnih kostiju i sameljite na mašini za mlevenje mesa. Ribu možete i sitno da iseckate ako nemate mašinu za mlevenje mesa - efekat će biti isti.

U luk dodajte mlevenu papriku, so i biber, promešajte, pa dodajte pirinač. Kada pirinač bude kuvan dodajte i mlevenu ribu.

Pripremite listove kupusa. Odstranite zadebljali deo kupusa. Ukoliko je kupus suviše kiseo, potopite ga na kratko u vodu i isperite. Odvojite 10 listova kupusa, pa polovinu poređajte na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu.

Napravite 30 sarmica od ostatka listova kupusa, tako što ćete na svaki list staviti po kašiku fila i saviti sarme, a zatim ih poređati, u šerpu, kružno.

Kada završite sa ređanjem sarmi, pospite po vrhu još malo mlevene paprike. Poređajte preostalih pet listova kupusa po vrhu. Sve to prelijte vodom u kojoj se kuvala riba.

Rernu zagrejte na 250 stepeni i ubacite šerpu da sarma provri. Kada provri, smanjite temperaturu na 200 stepeni i kuvajte je u rerni dva sata. Poslužite toplo.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)