Proteinski hleb koji dugo drži sitost: Recept bez jaja i belog brašna
Što duže stoji, to je ukusniji
Hlebovi bez aditiva, kvasca i brašna mogu se pronaći samo u specijalizovanim pekarama i uvek su daleko skuplji od običnih vekni.
Ukoliko želite da se hranite zdravije i da vašim ukućanima napravite hleb bez belog brašna i jaja, donosimo vam isproban recept za proteinski hleb. Pored toga što se brzo sprema, ima još jednu prednost - što duže bude stajao, to će biti ukusniji i lepši.
Sastojci:
- 100 g lanenih semenki
- 100 g sirovih semenki bundeve (golice)
- 100 g sirovih semenki suncokreta
- 150 g ovsenih pahuljica
- 2 kašike psilijuma
- 2 kašike susama
- 100 ml kisele vode
- 2 kašike ulja
- kesica praška za pecivo
- so
Priprema:
U činiju sipajte dve kašike psilijuma, pa ih prelijte kiselom vodom i ostavite da odstoje pola sata.
Za to vreme laneno seme, semenke bundeve i semenke suncokreta sameljite u mlinu za kafu. Isto uradite i sa ovsenim pahuljicama. Ostavite malo semenki sa strane za ukrašavanje hleba.
Samlevene semenke sipajte u posudu sa nabubrelim psilijumom, dodajte prašak za pecivo i dve kašike ulja, pa sve energično izmešajte varjačom.
Tepsiju obložite pek-papirom, sipajte smesu za hleb, odozgo stavite preostale semenke i susam, pa pecite na 200 stepeni dok se hleb ne odvoji od papira u tepsiji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)