Originalni recept za pitu krompirušu: Ovako je prave tradicionalno u Bosni, gde je najpoznatija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako napravljena pita neće se razlikovati od one za koju su naše bake pravile domaće kore

Foto: Shutterstock

Prava, tradicionalna, pita krompiruša, najpoznatija u Bosni pravi se od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onim korama koje možete da kupite u prodavnici.

Ovako napravljena pita neće se razlikovati od one za koju su naše bake pravile domaće kore. Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 2 kg krompira
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šolja ulja soli po ukusu
  • 1 kašičica bibera

Za preliv:

  • šolja vode
  • so po potrebi

Priprema:

Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice. Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite. Odvojte po tri kore sa strane.

Svaku koru premažite uljem i poređajte jednu preko druge. Na treću, na duži kraj, rasporedite fil. Urolalajte i složite u podmazan pleh.

Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal. Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga premažite uljem.

Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni. Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.

Poslužite vruću.

Prijatno!

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf.rs)