Recept za manastirski pirinač: Ukusan obrok koji možete spremiti u vreme posta, i na vodi, i na ulju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za vreme posta, u duhovnim svetinjama ovo jelo ćete naći na trpezi

Foto: PIxabay

Ovo je poslednja semica posta pred veliki  hrišćanski praznik Vaskrs, a u narodu se zove još "strasna ili stardalna sedmica ". Tokom ove nedelje uglavnom se posti samo na vodi, jer govori o Hristovom stradanju. 

Ovu verziju mananstirskog pirinča za koju vam donosimo recept možete spremati i na vodi i na ulju.  U vreme posta u mnogim pravoslavnim manastirima ovo jelo ćete naći na trpezi.

Sastojci: 

  • 1, 5 šolja pirinča
  •  1 glavica crnog luka
  • 1 velika, crvena ili zelena paprika
  • 10 komada crvenih maslina
  • 1 komad šargarepe
  • 1 kašika pradajz pirea
  • 1 mala zelena tikvica 
  • 100 g pečuraka
  • so
  • 100 ml ulja 
  • 1 struk peršuna, iseckan
  • 1 kašika suve nane

Priprema: 

Isperite pirinač u sedam voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom u odnosu 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.

Odovojeno u većoj posudu zagrejte 100 mililitara ulja i na zagrejanom tiganju pržite iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, ako i pečurke isečene na kriške.

Ukoliko hioćete da bude potpuno bez ulja , povrće dinstajte na vodi, uz stalno dodavanje tečnosti dok ne omekša.

Čim omekšaju, dodajte masline, tikvicu opranu i  isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.

Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač  i promešajte, pa još malo ostavite na tihoj vatri.

Didajte po ukusu začine i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna i ukrasite listovima.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)