Starinski recept za pasulj na vodi: Rapsodija ukusa bez kapi ulja
Ovaj zasitan i ukusan obrok naše bake su često spremale u danima posta
Pasulj je namirnica koje domaćice sa našeg podneblja veoma često i rado koriste u kuhinji. Kuvani pasulj većina ljudi najviše voli sa rebarcima, slaninicom i kobasicom, ali i njegovoj posnoj verziji je nemoguće odoleti.
U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a recept koji preporučujemo mogu da spreme i početnici u kuhinji.
Sastojci:
- 1/2 kg pasulja
- 3 veće glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 kašika brašna
- so, biber
- 1 kašika začinske paprike
- voda
- peršun
- povrće po izboru
Priprema:
Pasulj stavite u veću šerpu, nalijte vodom da ogrezne i stavite na vatru da provri. Potom procedite vodu i nalijte opet.
Crni luk sitno iseckajte, pa ga dodajte u šerpu zajedno sa peršunom, začinima i iseckanim povrćem po izboru.
Ponovo stavite pasulj da se kuva.
Kada je pasulj prilično raskuvan, pomešajte pasirani paradajz i brašno, pa sipajte u lonac i sve vreme mešajte, a onda dodajte i sitno seckan beli luk.
Pasulj ostavite da se kuva još još desetak minuta. Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)