Pužići sa mladim lukom i sirom: Recept za pecivo koje i diše i miriše
Iskoristite sezonu mladog luka
Sezona mladog luka uveliko je u toku, a o njegovim benefitima po zdravlje naširoko se govori. Ukus mu je nezamenljiv i u kuvanim jelima, salatama, kajganama i omletima.
Ali, ono u čemu se posebno "snalazi" jesu testa, pogotovo ako se doda nešto sira. Ovi pužići su upravo sa takvim nadevom i njihov ukus će vas oduševiti.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1/2 kašike šećera
- 1 ravna kašika soli
- 50 ml ulja
- 450 ml tople vode ili mleka
- 125 g maslaca
- 1 struk mladog luka
- 200 g sira po izboru
Priprema:
Mleko ili vodu zagrejte, dodajte kvasac i šećer i pustite da kvasac zapeni. U veću posudu sipajte aktivirani kvasac, dodajte ulje, so i postepeno sipajte brašno, pa umesite mekano i glatko testo.
Ostavite testo da nadođe.
Mladi luk operite i iseckajte na kolutiće sa percima. Sir izgnječite, dodajte omekšali maslac i so, pa sjedinite sa mladim lukom.
Nadošlo testo premesite i razvijte u tanku koru. Premažite koru od testa pripremljenim filom od mladog luka, urolajte i secite parčiće debljine dva centimetra.
Poređajte pužiće u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni ili dok ne porumene.
Poslužite tople ili hladne - u oba slučaja su izuzetno ukusni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)