Recept za musaku od rendanih tikvica: Sprema se jednostavno, a ukusom će vas oduševiti
Vreme je proleća i povrća, pa su nam zdravi i ukusni obroci sve više na raspolaganju
Proleće donosi mogućnost za jela od povrća koja nam nedostaju tokom zime, a jedno od njih je i musaka sa tikvicama. Ovaj recept je malo drugačiji, jer se jelo pravi od rendanih tikvica.
Sprema se brzo i jednostavno, a kada ga jednom probate, poželećete da ga pravite često.
Deca uglavnom ne vole tikvice, ali u ovoj verziji rado ih probaju.
Sastojci:
- 4 tikvice srednje veličine
- 2 glavice crnog luka
- 500 g krupno mlevene svinjske plećke
- 1 čaša kisele pavlake (180 ml)
- 1 jaje
- 100 g kačkavalja
- so
- biber
- crvena mlevena paprika
Priprema:
Oljuštite i izrendajte na krupnije tikvice, malo ih posolite i ostavite da puste vodu.
Na malo ulja propržite dve glavice crnog luka sečenog na rebarca, dodajte so i biber. Kad dobije braonkastu boju, dodajte krupno mleveno meso i pržite sve zajedno pet minuta. Na kraju dodajte malo crvene mlevene paprike.
Rendane tikvice ocedite da uklonite višak vode, pa ih ređajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Na njih stavite meso, pa onda preko opet red tikvica. Posolite, pospite malo ulja po vrhu i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Musaku pecite pola sata. Umutite pavlaku sa jajetom i malo soli, pa prelijte musaku. Po vrhu narendajte kačkavalj i vratite musaku u rernu, pa pecite još 15 minuta, dok ne porumeni.
Poslužite toplo uz sezonsku saltu po izboru.
Prijatno!
(Telegraf.rs)