Recept za musaku od rendanih tikvica: Sprema se jednostavno, a ukusom će vas oduševiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vreme je proleća i povrća, pa su nam zdravi i ukusni obroci sve više na raspolaganju

Foto: Shutterstock

Proleće donosi mogućnost za jela od povrća koja nam nedostaju tokom zime, a jedno od njih je i musaka sa tikvicama. Ovaj recept je malo drugačiji, jer se jelo pravi od rendanih tikvica.

Sprema se brzo i jednostavno, a kada ga jednom probate, poželećete da ga pravite često.

Deca uglavnom ne vole tikvice, ali u ovoj verziji rado ih probaju.

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 g krupno mlevene svinjske plećke
  • 1 čaša kisele pavlake (180 ml)
  • 1 jaje
  • 100 g kačkavalja
  • so
  • biber
  • crvena mlevena paprika 

Priprema: 

Oljuštite i izrendajte na krupnije tikvice, malo ih posolite i ostavite da puste vodu.

Na malo ulja propržite dve glavice crnog luka sečenog na rebarca, dodajte so i biber. Kad dobije braonkastu boju, dodajte krupno mleveno meso i pržite sve zajedno pet minuta. Na kraju dodajte malo crvene mlevene paprike.

Rendane tikvice ocedite da uklonite višak vode, pa ih ređajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Na njih stavite meso, pa onda preko opet red tikvica. Posolite, pospite malo ulja po vrhu  i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Musaku pecite pola sata. Umutite pavlaku sa jajetom i malo soli, pa  prelijte musaku. Po vrhu narendajte kačkavalj i vratite musaku u rernu, pa  pecite još 15 minuta, dok ne porumeni.

Poslužite toplo uz sezonsku saltu po izboru.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)