Recept za turski pide sa sirom: Pristupačno pecivo od kog ide voda na usta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripremaju se prilično jednostavno, a sastojci su svakodnevni i pristupačni

Foto: Shutterstock

Turski pide ili čamčići od testa, punjeni različitim nadevima, najviše nalikuju na picu. Mogu se puniti mleveni mesom, povrćem, raznim vrstama sireva.

Idealan su način da se iskoriste sastojci iz frižidera i daju potpuno novo, ukusno jelo.

Pripremaju se prilično jednostavno, a sastojci su svakodnevni i pristupačni.

Sastojci:

  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 400 g brašna

za fil:

  • 200 g sitnog sira
  • 200 g kačkavalja
  • so
  • 1 jaje

Priprema:

Mleko i vodu sjedinite, pa stavite da se ugreje da bude mlako. Dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira.

Potom dodajte so i ulje, a onda i postepeno brašno. Zamesite glatko testo i ostavite ga da nadođe.

Za to vreme pripremite fil.

Sjedinite sitni sir, rendani kačkavalj i jaje, posolite prema ukusu.

Nadošlo testo podelite na jednake delove, otprilike njih šest. Svaki razvucite oklagijom u oblik elipse dužine do 20 cm.

Na testo stavite fil, pa zatvorite krajeve tako da dobijete oblik čamca. Tako uradite i sa preostalim testom.

Pecite ga u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni.

Gotove čamčiće premažite mešavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)