Mađarske mekike, ukusne i pune sira: Recept za pecivo od kojeg ide voda na usta
Ovaj obrok od testa u našem komšiluku je najpopularnija "brza hrana"
Obroci od testa nisu karakteristični samo za Srbiju. Pored Italijana, čija se kuhinja mahom bazira na testu, i Mađari dobar deo svoje gastronomske ponude baziraju na mekikama, uštipcima i pogačama.
Na vrhu liste omiljenih peciva u Mađarskoj nalazi se langoš, kod nas poznato još i kao “poderane gaće”, koje se priprema od brašna, mleka, kvasca, jaja, jogurta i začina, a služi se uz namaz od pavlake, sira i belog luka.
Naravno, nećete pogrešiti ni ako langoš obogatite izrendanim kačkavaljem i/ili nekim drugim nadevom.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 450 g brašna
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurta
- kašika suvog kvasca
- 50 ml ulja
- pola kašičice šećera
- kašičica soli
- 150 ml pavlake
- 150 g sira
- 3 čena belog luka
Priprema:
Zagrejte mleko, dodajte mu kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite desetak minuta da odstoji. Potom dodajte jogurt, ulje, ostatak brašna, so i jaja, pa sve dobro umesite. Posudu u kojoj ste mesili testo prekrijte krpom i ostavite testo da narasta 40 minuta.
Posle 40 minuta izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga premesite i formirajte valjak debljine jednog centimetra. Isecite testo na jednake komade, pa ih razvucite rukama.
U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje, spuštajte langoše i pržite ih dok ne porumene.
U zasebnoj posudi pomešajte pavlaku, iseckan beli luk i izgnječen sir, pa ovaj nadev stavite na svaki langoš i jedite dok je pecivo vruće.
Prijatno!
(Telegraf.rs)