Recept za osvežavajuću salatu od šargarepe: Jedan sastojak je čini jedinstvenom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osvežavajuća, a zasitna, pa uz prepečen hleb može biti kompletan obrok

Foto: Shutterstock

Kako su dani sve topliji, tako naši obroci postaju sve laganiji i manje obilni. Baš zbog toga treba razmišljati i o njihovoj nutritivnoj vrednosti, pa se mnogi odlučuju za salate, obrok-salate ili jela koja bi u toku zime konzumirali kao prilog.

Jedna od osvežavajućih, a prilično zasitnih salata je i ova, napravljena od šargarepe bez termičke obrade, kako bi vam pružila što više kvalitetnih sastojaka.

Pečeni susam daće joj poseban i malo drugačiji ukus.

Sastojci:

  • 1 kg šargarepe
  • 1 veza peršuna
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica šećera
  • maslinovo ulje
  • so
  • jabukovo sirće
  • 3-4 kašike susama

Priprema:

Susam prepecite na suvom tiganju i odložite ga sa strane. Šargarepu očistite i izrendajte krupnije. Beli luk izgnječite.

Jabukovo sirće, šećer, so i maslinovo ulje sjedinite sa belim lukom i pečenim susamom, pa sve dodajte rendanoj šargarepi i dobro izmešajte.

Peršun iseckajte, pospite po salati i stavite da se ohladi.

Salatu služite kao prilog ili glavno jelo, uz prepečen hleb može biti kompletan obrok.

Prijatno!

(Telegraf.rs)