Recept za osvežavajuću salatu od šargarepe: Jedan sastojak je čini jedinstvenom
Osvežavajuća, a zasitna, pa uz prepečen hleb može biti kompletan obrok
Kako su dani sve topliji, tako naši obroci postaju sve laganiji i manje obilni. Baš zbog toga treba razmišljati i o njihovoj nutritivnoj vrednosti, pa se mnogi odlučuju za salate, obrok-salate ili jela koja bi u toku zime konzumirali kao prilog.
Jedna od osvežavajućih, a prilično zasitnih salata je i ova, napravljena od šargarepe bez termičke obrade, kako bi vam pružila što više kvalitetnih sastojaka.
Pečeni susam daće joj poseban i malo drugačiji ukus.
Sastojci:
- 1 kg šargarepe
- 1 veza peršuna
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica šećera
- maslinovo ulje
- so
- jabukovo sirće
- 3-4 kašike susama
Priprema:
Susam prepecite na suvom tiganju i odložite ga sa strane. Šargarepu očistite i izrendajte krupnije. Beli luk izgnječite.
Jabukovo sirće, šećer, so i maslinovo ulje sjedinite sa belim lukom i pečenim susamom, pa sve dodajte rendanoj šargarepi i dobro izmešajte.
Peršun iseckajte, pospite po salati i stavite da se ohladi.
Salatu služite kao prilog ili glavno jelo, uz prepečen hleb može biti kompletan obrok.
Prijatno!
(Telegraf.rs)