Prolećna musaka: Zdrav, ukusan i hranljiv obrok, lepši od klasične varijante ovog jela
Proleće nam donosi mogućnost da u ishranu uvedemo što više zdravih namirnica i povrća
Proleće je vreme kada stiže sveže povrće, što je poželjno iskoristiti kako bi u organizam unosili što više zdravih namirnica bogatih vitaminima.
Musaku je verovatno pravila većina domaćica sa krompirom ili tikvicama, a mi vam donosimo potpuno drugačiji recept koji će vas oduševiti, jer je ovako spremljena lepša od mnogih drugih varijanti ovog jela.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 300 g mlevenog mesa
- 300 g sveže boranije
- 3 jaja
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 5 paradajza
- 200 ml jogurta
- 150 g rendanog kačkavalja
- so
- biber
- peršun
- crvena mlevena paprika
- ulje
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk na sitne kockice, a šargarepu na kolutiće. Na dve kašike ulja propržite i jedan i drugi luk i šargarepu, pa pospite kašičicom mlevene paprike.
Kratko još propržite, ubacite mleveno meso i pržite još malo.
Posle toga, dodajte očišćenu boraniju u sve to, promešajte, posolite po ukusu, poklopite i ostavite da se kuva još 15 minuta na tihoj vatri.
Paradajz oljuštite. Podmažite vatrostalnu posudu i u nju izručite smesu od mesa i boranije. Po vrhu stavite paradajz koji ćete iseći na kolutove.
Za preliv umutite jaja sa pavlakom, dodajte jogurt, so, biber i malo seckanog peršuna. Po vrhu pospite rendanim kačkavaljem.
Zagrejte rerenu na 220 stepeni i pecite musaku 30 minuta, dok ne porumeni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)