Prolećna musaka: Zdrav, ukusan i hranljiv obrok, lepši od klasične varijante ovog jela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proleće nam donosi mogućnost da u ishranu uvedemo što više zdravih namirnica i povrća

Foto: Shutterstock

Proleće je vreme kada stiže sveže povrće, što je poželjno iskoristiti kako bi u organizam unosili što više zdravih namirnica bogatih vitaminima.

Musaku je verovatno pravila većina domaćica sa krompirom ili tikvicama, a mi vam donosimo potpuno drugačiji recept koji će vas oduševiti, jer je ovako spremljena lepša od mnogih drugih varijanti ovog jela.

Sastojci:

  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka 
  • 300 g mlevenog mesa 
  • 300 g sveže boranije 
  • 3 jaja
  • 250 ml pavlake za kuvanje 
  • 5 paradajza
  • 200 ml jogurta 
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • so
  • biber 
  • peršun
  • crvena mlevena paprika
  • ulje

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk na sitne kockice, a šargarepu na kolutiće. Na dve kašike ulja propržite i jedan i drugi luk i šargarepu, pa pospite kašičicom mlevene paprike.

Kratko još propržite, ubacite mleveno meso i pržite još malo.

Posle toga, dodajte očišćenu boraniju u sve to, promešajte, posolite po ukusu, poklopite i ostavite da se kuva još 15 minuta na tihoj vatri.

Paradajz oljuštite. Podmažite vatrostalnu posudu i u nju izručite smesu od mesa i boranije. Po vrhu stavite paradajz koji ćete iseći na kolutove.

Za preliv umutite jaja sa pavlakom, dodajte jogurt, so, biber i malo seckanog peršuna. Po vrhu pospite rendanim kačkavaljem.

Zagrejte rerenu na 220 stepeni i pecite musaku 30 minuta, dok ne porumeni.

Prijatno!

Video: Recept za musaku kakvu do sada niste probali: Tradicionalno jelo na moderan način

(Telegraf.rs)