Keks-torta, ukusna i kremasta: Recept za poslasticu koju obožavaju sve generacije
Za pripremu ovog kolača neće vam biti potrebno mnogo vremena
Keks-torta je poslastica koju svi vole i koja je nekada bila obavezna na nedeljnoj trpezi.
Recept je vremenom varirao - od onog sa filom od jaja i čokolade koji se priprema na pari i zahteva malo više vremena, do brzog fila sa pudingom, šećerom i puterom, odnosno margarinom.
Zasladite se i ujedno rashladite uz recept koji vam donosimo.
Sastojci:
- 700 g keksa
- 1,2 litra mleka
- 3 kesice pudinga sa ukusom vanile ili slatke pavlake
- 1 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 250 g putera ili margarina
- 100 g čokolade za kuvanje (za ukrašavanje)
Priprema:
U 150 mililitara mleka razmutite puding i gustin tako da nema grudvica. U šerpu sipajte 850 mililitara mleka, dodajte šećer i kuvajte dok mleko ne provri. Zatim sipajte razmućeni puding sa gustinom i zakuvajte da dobijete glatki krem.
Skuvani puding ostavite sa strane da se ohladi. Potom dodajte margarin ili puter i dobro izradite mikserom.
Keks spustite u posudu u koju ste sipali 200 mililitara mleka, pa ga brzo izvadite iz posude i ređajte na tacnu. Kad popunite tacnu, preko keksa stavite deo fila, pa na isti način utrošite ostatak keksa i fila.
Preko poslednjeg reda keksa stavite preostali fil, pa izrendajte čokoladu za kuvanje i stavite tortu u frižider, da keks "povuče" fil.
Prijatno!
(Telegraf.rs)