Recept za tri leće: Sočna poslastica koju svi obožavaju
Božanstven ukus kom je teško odoleti
Svake godine kada stigne leto i topli dani, skoro svi žudimo za poslasticom koja je ukusna i osvežavajuća u isto vreme.
Naizgled sasvim jednostavan, a tako poseban - neodoljivo mekan i rupičast, sočan, mlečnog ukusa sa karamelom odozgo, tri leće je baš sve što vam je potrebno.
Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondenzovanim mlekom, koje je poprilično teško naći. Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.
Sastojci:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 200 g brašna
- 200 g griza
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- vanilin šećer
sastojci za preliv:
- 1 l slatke pavlake
- 500 ml mleka
- 150 g mleka u prahu
sastojci za karamel preliv:
- 100 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 80 g putera
- prstohvat soli
Priprema:
Razdvojte belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto u sneg sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.
Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.
Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega.
Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.
Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom.
U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.
Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.
Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.
Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.
Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.
Tri leće ostavite nekoliko sati u frižideru.
Isecite ga na velike kocke i uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)