Šuster pita, starinski kolač sa pekmezom i orasima: Recept iz sveščice naših baka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brza i lagana priprema, nezaboravan ukus

Foto: Shutterstock

Trpeza za nedeljni ručak nekad je bila nezamisliva bez kolača. Pored krofni i štrudli, domaćice su često posle nedeljnog ručka posluživale kolače sa orasima ili makom, domaćim pekmezom i čokoladom.

Jedan od najpopularnijih starinskih recepata u koji idu navedeni sastojci je „šuster pita“.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml ulja
  • 250 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha (ili mlevenog maka)
  • 500 g pekmeza od šljiva
  • kesica suvog kvasca
  • prstohvat soli
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

U činiju sa mlakom vodom sipajte kesicu suvog kvasca i kašiku šećera, pa posle desetak minuta dodajte i 200 mililitara ulja, brašno i so. Zamesite testo, dobro ga izradite i podelite na tri jednaka dela.

U zasebnoj posudi pomešajte mlevene orahe (ili mak) sa preostalim šećerom, pa dobro izmešajte.

Na pobrašnjenu radnu površinu razvucite testo oklagijom. Podmažite tepsiju, pa u nju spustite prvu razvučenu koru, premažite je pekmezom od šljiva i pospite polovinu mešavine oraha (maka) sa šećerom.

Razvucite drugu koru, spustite je preko prve, pa ponovite postupak sa pekmezom i filom. Potom razvucite treću koru i ostavite da pita tako odstoji dvadesetak minuta.

Stavite tepsiju sa pitom u rernu i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Kad je pita gotova, prelijte je čokoladom koju ste prethodno rastopili sa 50 mililitara ulja. Ostavite kolač dok se glazura stegne, pa ga secite na štanglice i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)