Domaće paprike u pavlaci: Recept za zimnicu bez premca
Oovom specijalitetu malo ko može da odoli
Priprema zimnice uveliko je počela, a pored džemova, marmelada, slatkog i voćnih sokova, mnoge domaćice već su počele da spremaju i paprike u pavlaci za zimu. Ovaj specijalitet, karakterističan za južni deo Srbije, izuzetno je ukusan i hranljiv, a priprema se brzo i lako.
Uz proju ili domaću pogaču, paprike u pavlaci mogu da budu kompletan doručak kad dođu hladni jesenji i zimski dani.
Sastojci:
- 3 kg paprika somborki
- 3 kantice od po 750 ml pavlake
- 4 velike kašike šećera
- voda
Priprema:
Paprike dobro operite, uklonite peteljke i semenke, pa ih još jednom operite, sipajte u svaku po malo soli i ostavite ih da stoje uspravno sat vremena.
Posle sat vremena ocedite vodu koja se nataložila na dnu paprika, pa ih punite pavlakom koju ste pomešali sa ostatkom od četiri kašike soli i ređajte u posudu. Između svakog reda paprika stavite deblji sloj pavlake.
Ovako pripremljene paprike držite u frižideru najmanje sedam dana pre upotrebe.
Ukoliko pripremate veću količinu, paprik
e i pavlaku spuštajte u kanticu koju ćete dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)