Ideja za ručak: Rinflajš u paradajz sosu, staro vojvođansko jelo koje greje srce i stomak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rinflajš je, nakon supe, bio uvertira u glavno jelo, a obično se služio sa sosom od mirođije ili paradajza

Foto: Shutterstock

Nedeljni ručak nekada nije bio mogao da prođe bez mirisa kuvane junetine i povrća iz supe. Rinflajš je, nakon supe, bio uvertira u glavno jelo, a obično se služio sa sosom od mirođije ili paradajza.

Rinflajš inače potiče od nemačke reči “rindfleisch”, što znači goveđe meso, ali se vremenom glavni sastojak menjao, pa se često umesto junetine kuvala i piletina ili druga perad; ali ono što se nikada nije promenilo je prilog od kuvanog krompira, šargarepe, paškanata, celera i luka.

Sastojci:

  • 700 g junetine u komadu, najbolje ribić ili piletine (belo, karabataci)
  • veza zeleni
  • glavica crnog luka
  • nekoliko glavica krompira
  • so
  • biber u zrnu
  • suvi začin od povrća
  • lovor

sastojci za sos:

  • 1 kašika masti  ili ulja
  • 2 kašike brašna
  • sok od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • so

Priprema:

Očistite luk i isecite ga napola. Ugrejte veću šerpu u kojoj planirate da skuvate supu i polutke luka stavite na vrelo dno nekoliko minuta dok se "ne uhvati", dobije malo boje i ne ispusti aromu. Napunite šerpu sa vodom dopola, u nju spustite meso, očišćenu zelen, krompir i začine. Kuvajte dok meso ne omekša. Procedite i zakuvajte supu, a rinflajš servirajte vruć i poslužite uz sos.

Za pripremu sosa mast ili ulje zagrejte u šerpi, dodajte brašno i mešajte dok ne porumeni. Skinite sa šporeta i dodajte sok od paradajza. Mešajte smesu da ne zagori dok ne postane glatka, uz postepeno dolivanje oko dva decilitra supe od rinflajša.

Po ukusu posolite i dodajte malo šećera da se ublaži kiseli ukus paradajza.

Na laganoj vatri kuvajte još oko 10 minuta. Poslužite toplo.

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica

(Telegraf.rs)