Recept za slatko od grožđa: Ukus koji podseća na detinjstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo truda za veliko uživanje tokom zime...

Foto:Shutterstock

Septembar je mesec koji uvek protekne u znaku grožđa. Tada kreće njegova berba, odvijaju se razne manifestacije, domaćini prave vino, a domaćice slatko. Tezge na pijaci obiluju ukusnim grožđem kom će sezona uskoro proći, te zasucite rukave i napravite slatko od grožđa baš onako kako su to radile naše bake.

Slatko od grožđa ima moć da nas pomoću ukusa vrati u najbezbrižnije doba kada smo vrlo rado uživali u njemu.

Sastojci:

  • 1 kg grožđa
  • 700 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Grožđe operite pod mlazom hladne vode, pa ga očistite od peteljki i ostavite da se ocedi.

Za to vreme pripremite sirup.

U većoj šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite da se krčkaju na umerenoj temperaturi. Sve vreme mešajte, pa kad šećer i voda proključaju, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta.

Posle 10 minuta ubacite grožđe, pa sve zajedno promešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri.

U toku kuvanje će se stvarati peva koju treba da vadite kašikom.

Posle 30 minuta, slatko bi trebalo da bude gotovo. Bićete sigurni kada kapi sirupa postanu guste kao med. Limun iseckajte na kriške, pa ih stavite u slatko.

Toplo slatko pažljivo sipajte u tegle, dobro zatvorite i umotajte u toplo ćebe ili nešto drugo, važno je samo da budu ušuškane.

Kada se slatko potpuno ohladi stavite ga na hladno i tamno mesto.

Prijatno!

(Telegraf.rs)