Recept za južnjački ajvar: Ukus tradicije koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bolji je od onog kupovnog

Foto: Telegraf.rs

Miris pečenih paprika koji se širi domaćinstvima prvi je vesnik jeseni. Ajvar, koji mnogi nazivaju i srpski kavijar, obavezan je deo svake zimnice, jer je nezamenljiv kao namaz i dodatak mnogim jelima.

Iako ajvar možete kupiti i u prodavnici, ipak je bolji ovaj domaći, a za sve ljubitelje otkrivamo recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.

Sastojci:

  • 4 kg crvene paprike
  • 2 dl ulja
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • so po ukusu

Priprema:

Paprike temeljno operite i dobro osušite, pa ih pecite na roštilju na tihoj vatri dok ne omekšaju. Pečene paprike stavite u kesu i veliku posudu, pa ih dobro ušuškajte.

Posle nekog vremena paprike oljuštite od kožice, očistite ih od peteljki i semenki, pa ih ostavite da se ocede u toku noći.

Sledećeg dana sameljite paprike na mašini za mlevenje. Šerpu u kojoj ćete kuvati ajvar malo nauljite, dodajte paprike, pa stavite na šporet.

U drugu šerpu sipajte ostatak ulja i stavite je na ringlu da se dobro ugreje. Dok se ulje greje, mešajte paprike u šerpi na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

Zagrejanim uljem prelijte paprike. Ajvar pržite dva-tri sata dok ne proključa.

Ajvar je gotov kada varjaču povučete po sredini šerpe, a  vidite dno. Pred kraj dodajte sirće i so, pa vruć ajvar sipajte u vruće i čiste tegle.

Zatvorite ih i stavite u rernu na oko sat vremena na 75 stepeni. Tegle ostavite u zatvorenoj rerni dok se ne ohlade, a onda ih čuvajte na hladnom i mračnom mestu do upotrebe.

Prijatno!

(Telegraf.rs)