Lagane pogačice sa šunkom i sirom: Savršen početak dana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doručak zbog kog se vredi probuditi

Foto: Shutterstock

Lagane pogačice od šunke i sira savršene su za svako doba dana – i kao doručak, i kao užina, predjelo ili uz činiju supe.

Nisu vam potrebne posebne pekarske veštine, niti puno vremena, veoma se jednostavno i brzo prave. Oduševite ukućane sa domaćim pogačicama, boljim od onih iz pekare.

Sastojci:

Testo:

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka

Fil:

  • 3 žumanceta
  • 2 kašike brašna
  • 250 g margarina
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 300 g sira
  • 300 g šunke
  • 1 jaje
  • susam

Priprema

Testo: 

Razmutite kvasac sa malo mleka i ostavite da nadođe.

Kvasac potom prespite u prosejano brašno, dodajte prašak za pecivo, preostalo mleko, jogurt i ulje. Umešajte testo i ostavite da nadođe.

Podeliti na četiri jufke i ostavite da stoji.

Fil:

U jednoj činiji pomešajte margarin, pavlaku, brašno i žumanca.

Posebno usitnite sir viljuškom, a šunku isecite na sitne kockice.

Sklapanje:

Razvijte oklagijom dve jufke.

Jednu premažite filom, pospite sa sirom i šunkom, i potom preklopite sa drugom razvijenom jufkom.

Isecite tako filovano testo na trouglove oko 10 centimetra dužine.

Sve ponoviti sa preostale dve jufke.

Pogačice poređajte na pleh koji je podmazan ili papirom za pečenje. Premažite ih sa umućenim jajetom i pospite susamom.

Pogačice pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju finu rumenu boju.

(Telegraf.rs)