Ideje za ručak: Potaž od bundeve, pravo jesenje jelo koje ćete obožavati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kremasto jelo u kom će uživati sva čula

Foto: Shutterstock

Bundeva je sinonim za jesen. Nekada su je bake i deke sekli na deblje kriške, pa su ih stavljali u peć, a za rezultat bi dobili ukus kom ne mogu da pariraju ni kupovni slatkiši.

Slatka, mirisna i kremasta, baš takva je bundeva.

Pored ovog načina pripreme, domaćice bundevu koriste i za pite i mnoga druga jela, ali i za potaže.

Za vas smo pripremili recept za ukusan potaž koji nećete moći da prestanete da jedete.

Sastojci:

  • 500 g bundeve
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • dva dl neutralne pavlake
  • so
  • biber
  • ulje
  • semenke bundeve za dekoraciju

Priprema:

Bundevu očistite od semenki, pa je isecite na komade i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.

Šargarepu, crni i beli luk iseckajte sitno. Crni luk propržite na malo ulja, a onda dodajte beli luk i šargarepu, pa sve dinstajte zajedno.

Pečenu bundevu odvojte od kore, pa samo unutrašnjost stavite zajedno sa lukom i šargarepom. Nalijte vodu tako da povrće ogrezne.

Štapnim mikserom ispasirajte povrće da dobijete gustu masu.

Dodajte neutralnu pavlaku, so i biber, pa sve zajedno kuvajte još pet minuta.

Kada je potaž gotov, dodajte mu i sitno seckane semenke bundeve.

Prijatno!

Video: Potaž od bundeve sa salsom od maslina

(Telegraf.rs)