Recept za kuvanu piletinu iz tegle: Ovako pripremljenu možete da je čuvate i do 12 meseci

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako konzervirano meso može da se jede onako kako je u samoj tegli, ili da se doda u bilo koje jelo

Foto: Shutterstock

Verujemo da znate za tehniku naših baka "zalivanje u mast" i koja je i danas primenjiva, ali u doba frižidera i zamrzivača, skoro da je zaboravljena. Nekada su se domaćice vešto snalazile, pa su izmislile fantastične načine pomoću kojih su čuvale meso.

Jedan od načina da sačuvaju meso bio je taj da ga skladište u tegli i pripreme na poseban način.

Mi vam donosimo recept za kuvanu piletinu iz tegle, a ovako konzervirano meso može da se jede onako kako je u samoj tegli, ili da se doda u bilo koje jelo.

Sastojci:

  • 4 kg pilećeg mesa
  • 4 kašičice soli
  • 1 kašičica biber u prahu
  • 1 kašičica začinske mlevene paprike
  • 14 kašika sirćeta
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 vez svežeg peršuna

Priprema:

Piletinu dobro operite hladnom vodom, a onda je ostavite da se dobro osuši.

Najbolje je da piletinu poređajte na pamučnu krpu kako bi ona upila višak vode.

Piletinu zatim stavite u veću posudu, pa dodajte so, biber, začinsku papriku i sve prelijte sirćetom i dobro promešajte.

Peršun iseckajte sitno, a luk na kolutove, pa ih promešajte i posolite po želji.

U čiste tegle prvo slažite peršun i luk, pa stavljate i piletinu.

Kada teglu napunite do vrha, zatvorite je čistim poklopcem.

Na dno većeg lonca stavite peškir ili krpu, pa poređajte tegle i nalijte vodu skroz to poklopca.

Šerpu zaklopite poklopcem, pa meso kuvajte na tihoj vatri oko šest sati.

Posle šest sati kuvanja, ostavite tegle da se ohlade.

Prijatno!

(Telegraf.rs)