Recept za pasulj-salatu: Zimnica kakvu do sada niste probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealna uz svako jelo

Foto:Shutterstock

Naše domaćice najčešće spremaju zimnicu od paprike, kupusa, krastavaca..., ali i od pasulja. Iako nije toliko popularna kao gorenavedena zimnica, pasulj-salata je i te kako ukusna.

Pažljivo sledite recept i uživajte u ukusu ove zimnice.

Sastojci:

  • 1 kg crvenog pasulja
  • 500 g crnog luka
  • 1 kg crvene paprike
  • 1 kg paradajza
  • 2 dl ulja
  • ½ glavice belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 dl jabukovog sirćeta
  • ulje

Priprema:

Pasulj nalijte vodom i ostavite ga da odstoji preko noći. Sutradan, vodu odlijte, pa sipajte novu i stavite pasulj da se krčka oko 10 minuta.

Posle 10 minuta vodu ponovo odlijte, pa sipajte novu.

Kuvajte dok se zrna pasulja ne raspadnu.

Kada je gotov, pasulj ocedite od vode.

Paradajz očistite od opne, pa ga zajedno sa lukom i paprikom iseckajte na sitne kocke.

Na malo ulja dinstajte povrće, pa dodajte so i šećer i sve zajedno promešajte. U povrće dodajte pasulj i jabukovo sirće.

Sve zajedno kuvajte još 10 minuta, a onda sve prelijte u čiste tegle.

Tegle zatvorite i stavite ih u zagrejanu rernu na 100 stepeni.

Posle 15 minuta isključite rernu i ostavite tegle da odstoje u toku noći.

Zimnica je već sutra spremna za jelo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)