Ideje za ručak: Piletina i pirinač spremljeni u jednom tiganju na čileanski način
Odličan recept za pripremu obroka onda kada ste pomalo lenji, a žudite za nečim prijatnim i ukusnim
Ovo brzo i jednostavno jelo koje se sprema u jednom tiganju savršen je obrok dostojan i nedeljnog ručka.
Malo začinjeno, a da nije previše ljuto, sa kremastim piričnem i ljutom paprikom koja daje jelu lagano pikantnu notu, odličan je recept za pripremu obroka onda kada ste pomalo lenji, a žudite za nečim prijatnim i ukusnim.
Sastojci:
- 2 kašike ulja za kuvanje
- 1 kg pilećih karabataka sa kožom i kostima
- so i biber po ukusu
- 1 srednji luk, seckani
- 4 čena belog luka, isitnjenog
- 1 šolja belog pirinča dugog zrna
- 1/2 šolje ljute papričice, iseckane
- 2 šolje pilećeg bujona
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 3/4 šolje iseckane mocarele
- 1/4 šolje pavlake
- 1/4 šolje seckanog peršuna
- kriške limuna ili limete za serviranje
Priprema:
U velikom tiganju sa dubokim stranicama na srednje jakoj vatri zagrejte ulje.
Začinite piletinu solju i biberom. Poređajte piletinu u tiganju sa kožom nadole i pecite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, oko pet minuta po strani. Prebacite piletinu na tanjir.
Smanjite toplotu na srednju. U istom tiganju izdinstajte luk, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko pet minuta.
Dodajte beli luk i dinstajte, mešajući, dok ne zamiriše, još oko jedan minut.
Dodajte pirinač i dinstajte sve, često mešajući, dok ne bude malo tostirano i mirisno, oko dva minuta.
Dodajte iseckanu ljutu papriku i nastavite da dinstante, sastrugajte sve zapečene komadiće sa dna tiganja. Sada sipajte bujon, origano i kim i začinite solju i biberom po ukusu.
Vratite piletinu u tiganj i ostavite da provri, a zatim poklopite i smanjite ringlu na nisku temperataru. Krčkajte jelo, povremeno mešajući, dok se i pirinač i piletina ne skuvaju, što je oko 12 do 15 minuta. Ponovo izvadite piletinu.
Dodajte sir i pavlaku u tiganj i mešajte dok se ne istopi. Umešajte i peršun.
Vratite piletinu u tiganj i poslužite toplo uz kriške limuna ili limete.
(Telegraf.rs)