Ideje za ručak: Piletina i pirinač spremljeni u jednom tiganju na čileanski način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odličan recept za pripremu obroka onda kada ste pomalo lenji, a žudite za nečim prijatnim i ukusnim

Foto: Shutterstock

Ovo brzo i jednostavno jelo koje se sprema u jednom tiganju savršen je obrok dostojan i nedeljnog ručka.

Malo začinjeno, a da nije previše ljuto, sa kremastim piričnem i ljutom  paprikom koja daje jelu lagano pikantnu notu, odličan je recept za pripremu obroka onda kada ste pomalo lenji, a žudite za nečim prijatnim i ukusnim.

Sastojci:

  • 2 kašike ulja za kuvanje
  • 1 kg pilećih karabataka sa kožom i kostima
  • so i biber po ukusu
  • 1 srednji luk, seckani
  • 4 čena belog luka, isitnjenog
  • 1 šolja belog pirinča dugog zrna
  • 1/2 šolje ljute papričice, iseckane
  • 2 šolje pilećeg bujona 
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 3/4 šolje iseckane mocarele
  • 1/4 šolje pavlake
  • 1/4 šolje seckanog peršuna
  • kriške limuna ili limete za serviranje

Priprema:

U velikom tiganju sa dubokim stranicama na srednje jakoj vatri zagrejte ulje.

Začinite piletinu solju i biberom. Poređajte piletinu u tiganju sa kožom nadole i pecite, povremeno okrećući, dok ne porumeni, oko pet minuta po strani. Prebacite piletinu na tanjir.

Smanjite toplotu na srednju. U istom tiganju izdinstajte luk, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko pet minuta.

Dodajte beli luk i dinstajte, mešajući, dok ne zamiriše, još oko jedan minut.

Dodajte pirinač i dinstajte sve, često mešajući, dok ne bude malo tostirano i mirisno, oko dva minuta.

Dodajte iseckanu ljutu papriku i nastavite da dinstante, sastrugajte sve zapečene komadiće sa dna tiganja. Sada sipajte bujon, origano i kim i začinite solju i biberom po ukusu.

Vratite piletinu u tiganj i ostavite da provri, a zatim poklopite i smanjite ringlu na nisku temperataru. Krčkajte jelo, povremeno mešajući, dok se i pirinač i piletina ne skuvaju, što je oko 12 do 15 minuta. Ponovo izvadite piletinu.

Dodajte sir i pavlaku u tiganj i mešajte dok se ne istopi. Umešajte i peršun.

Vratite piletinu u tiganj i poslužite toplo uz kriške limuna ili limete.

(Telegraf.rs)