Recept za londonske štangle: Savršen starinski kolač u kom će uživati sva čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednostavne, a preukusne

Foto: Shutterstock

Londoneri ili kako ih većina zove londonske štanglice su kolač čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Iako mnogi misle da je ovaj kolač poreklom iz Engleske, istina je ipak dručija.

Naime, ovaj ukusan kolač vodi poreklo iz Mađarske, ali je veoma popularan i u našoj zemlji. Zbog spoja korica i džema mnogi ih porede sa žerbo kockama, ali se ipak razlikuju.

Sastojci: 

za prvu koru:

  • 200 g putera
  • 100 g šećera
  • 4 žumanceta
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
  • 350 g brašna
  • izrendana kora limuna

za drugu koru:

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g iseckanih oraha

za fil:

  • 5 kašika džema od kajsije

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Prvo pripremate prvu koru. Puter umutite sa šećerom, pa dodajte koru limuna, ekstrat vanile i jedno po jedno žumance.

Na kraju, polako sipajte brašno i sve vreme mutite.

Pleh u kom ćete peći obložite papirom za pečenje, pa ulijte smesu u njega. Koru pecite oko 20 minuta.

Za to vreme pripremite drugu koru.

U posudi umutite belanca i šećer čvrsto u sneg, pa dodajte izmlevene orahe i pomešajte sve špatulom.

Pečenu koru izvadite, pa je premažite džemom.

Preko džema ravnomerno rasporedite umućena belanca sa orasima i sve pospite krupno seckanim orasima.

Kolač vratite u rernu na još 20 minuta.

Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi.

Kolač secite na kocke željene veličine i uživajte.

Prijatno!

(Telegraf.rs)