Posna sarma sa somom: Savršen ručak za hladne dane i božićni post

Vreme čitanja: oko 1 min.

Som je veoma zahvalna zamena za meso, zbog svoje teksture i masnoće,

Foto: Shutterstock

U moru varijatni za pripremu posnih sarmi koje se spremaju tokom zimskog perioda i božićnog posta, pred vama je jedan od najboljih recepata sa ribom.

Som je veoma zahvalna zamena za meso, zbog svoje teksture i masnoće, mada je za ovaj recept veoma dobar i šaran. Još ukoliko ste u mogućnosti da pronađete dimljenu ribu, eksplozija ukusa je garantovana.

Šta god da izaberete, uživaćete i poželeti još.

Sastojci: 

  • 1 veća glavica kupusa
  • 1/2 kg soma
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 šoljice pirinča
  • malo ulja
  • malo brašna
  • mešavina biljnog začina
  • 1 kašika začinske crvene paprike
  • list lovora
  • so
  • biber

Priprema: 

Napunite šerpu vodom, dodajte mešavinu začina, biber u zrnu i lovor. Kada voda provri, stavite ribu da se skuva. Kuvajte oko pet minuta, potom je izvadite i rukama usitnite.

Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite luk dok ne postane staklast, dodajte iscepkanu ribu i pirinač,  sitno iseckanu šargarepu, biljni začin, kašiku začinske paprike, biber i so po ukusu.  Sklonite sa vatre.

Pripremite kiseo kupus za zavijanje sarmi. Polako u svaki list posebno stavite oko jedne velike kašike fila, potom je uvijte i stavite u dublju posudu. Kada popunite posudu, prespite vodu u kojoj je kuvana riba i pritisnite sarme da se ne pomeraju tokom kuvanja.

Napraviti zapršku od tri kašike ulja, jesnom kašike brašna i kašikom crvene začinske paprike. Prelijte preko sarmi, preklopite i krčajte dva tri sata na sasvim slaboj temperaturi dok kupus ne omekša.

(Telegraf.rs)