Posna sarma sa somom: Savršen ručak za hladne dane i božićni post
Som je veoma zahvalna zamena za meso, zbog svoje teksture i masnoće,
U moru varijatni za pripremu posnih sarmi koje se spremaju tokom zimskog perioda i božićnog posta, pred vama je jedan od najboljih recepata sa ribom.
Som je veoma zahvalna zamena za meso, zbog svoje teksture i masnoće, mada je za ovaj recept veoma dobar i šaran. Još ukoliko ste u mogućnosti da pronađete dimljenu ribu, eksplozija ukusa je garantovana.
Šta god da izaberete, uživaćete i poželeti još.
Sastojci:
- 1 veća glavica kupusa
- 1/2 kg soma
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 šoljice pirinča
- malo ulja
- malo brašna
- mešavina biljnog začina
- 1 kašika začinske crvene paprike
- list lovora
- so
- biber
Priprema:
Napunite šerpu vodom, dodajte mešavinu začina, biber u zrnu i lovor. Kada voda provri, stavite ribu da se skuva. Kuvajte oko pet minuta, potom je izvadite i rukama usitnite.
Zagrejte ulje u dubljem tiganju i propržite luk dok ne postane staklast, dodajte iscepkanu ribu i pirinač, sitno iseckanu šargarepu, biljni začin, kašiku začinske paprike, biber i so po ukusu. Sklonite sa vatre.
Pripremite kiseo kupus za zavijanje sarmi. Polako u svaki list posebno stavite oko jedne velike kašike fila, potom je uvijte i stavite u dublju posudu. Kada popunite posudu, prespite vodu u kojoj je kuvana riba i pritisnite sarme da se ne pomeraju tokom kuvanja.
Napraviti zapršku od tri kašike ulja, jesnom kašike brašna i kašikom crvene začinske paprike. Prelijte preko sarmi, preklopite i krčajte dva tri sata na sasvim slaboj temperaturi dok kupus ne omekša.
(Telegraf.rs)