Olivijer salata: Pravili ste je mnogo puta, ali da li ste znali da je ovo originalan recept za rusku salatu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova salata je toliko poznata da je postala nezaobilazno predjelo tokom proslava

Foto: Shutterstock

Salata Olivier je jednostavno i ukusno predjelo koje potiče iz Rusije. U zavisnosti od zemlje do zemlje gde se pravi, uglavnom je znamo pod nazivom - ruska salata.

Glavni sastojci Olivije salate su krompir isečen na kockice, povrće, jaja i piletina (ili šunka), koji se mešaju sa majonezom. Ova salata je toliko poznata da je postala nezaobilazno predjelo tokom proslava.

Originalnu verziju salate Olivier kreirao je Lucien Olivier 1860-ih godina, kada je bio šef čuvenog francuskog restorana u Moskvi pod nazivom "L’Ermitage". Danas ne postoji jedna, već desetine verzija salate Olivije, a ovo je najpribližniji recept njenom originalu, jer se zapravo nikada nije saznao glavni sastojak, koji danas zamenjuje majonez.

Sastojci: 

  • 250 g pilećih prsa
  • 2 srednja krompira, kuvana, oljuštena i iseckana na kockice
  • 2 šargarepe, kuvana, oljuštena i iseckana na kockice
  • 250 g graška (svežeg ili smrznutog)
  • 3 tvrdo kuvana jaja, sitno iseckana
  • 3 velika kisela krastavčića (kornišona), iseckana na kockice
  • Sok od ½ limunovog sok
  • 110 g majoneza
  • 1 kašika senfa
  • Svež kopar
  • Timijan (opciono)
  • So i biber 

Priprema: 

Kuvajte piletinu najmanje 20 minuta, dok se potpuno ne skuva i narežite je na kockice. ž

Pomešajte piletinu sa jajima, kiselim krastavcima, graškom, kuvanim krompirom i kuvanom šargarepom.

Dodajte kopar (po ukusu) i timijan.

Posolite i pobiberite.

Majonez, limunov sok i senf dodajte samo u porciju salate koju ćete pojesti istog dana. Salata će se bolje držati bez ikakvih dodataka.

Poslužite ohlađeno sa malo kopra, kuvanim jajima i paradajzom isečenim na tanke kriške koje služe za dekoraciju ukrašavanje.

Za lepu prezentaciju koristite korpice od testa, kao na slici.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)