Olivijer salata: Pravili ste je mnogo puta, ali da li ste znali da je ovo originalan recept za rusku salatu
Ova salata je toliko poznata da je postala nezaobilazno predjelo tokom proslava
Salata Olivier je jednostavno i ukusno predjelo koje potiče iz Rusije. U zavisnosti od zemlje do zemlje gde se pravi, uglavnom je znamo pod nazivom - ruska salata.
Glavni sastojci Olivije salate su krompir isečen na kockice, povrće, jaja i piletina (ili šunka), koji se mešaju sa majonezom. Ova salata je toliko poznata da je postala nezaobilazno predjelo tokom proslava.
Originalnu verziju salate Olivier kreirao je Lucien Olivier 1860-ih godina, kada je bio šef čuvenog francuskog restorana u Moskvi pod nazivom "L’Ermitage". Danas ne postoji jedna, već desetine verzija salate Olivije, a ovo je najpribližniji recept njenom originalu, jer se zapravo nikada nije saznao glavni sastojak, koji danas zamenjuje majonez.
Sastojci:
- 250 g pilećih prsa
- 2 srednja krompira, kuvana, oljuštena i iseckana na kockice
- 2 šargarepe, kuvana, oljuštena i iseckana na kockice
- 250 g graška (svežeg ili smrznutog)
- 3 tvrdo kuvana jaja, sitno iseckana
- 3 velika kisela krastavčića (kornišona), iseckana na kockice
- Sok od ½ limunovog sok
- 110 g majoneza
- 1 kašika senfa
- Svež kopar
- Timijan (opciono)
- So i biber
Priprema:
Kuvajte piletinu najmanje 20 minuta, dok se potpuno ne skuva i narežite je na kockice. ž
Pomešajte piletinu sa jajima, kiselim krastavcima, graškom, kuvanim krompirom i kuvanom šargarepom.
Dodajte kopar (po ukusu) i timijan.
Posolite i pobiberite.
Majonez, limunov sok i senf dodajte samo u porciju salate koju ćete pojesti istog dana. Salata će se bolje držati bez ikakvih dodataka.
Poslužite ohlađeno sa malo kopra, kuvanim jajima i paradajzom isečenim na tanke kriške koje služe za dekoraciju ukrašavanje.
Za lepu prezentaciju koristite korpice od testa, kao na slici.
Prijatno!
(Telegraf.rs)