Recept za posnu študlu sa makom: Mekana i sočna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljenih slatkiš mnogih generacija

Foto: Shutterstock

Miris štrudle koji se širi kućom je nešto što većinu ljudi vraća u detinjstvo. Mekanom testu koje je punjeno ukusnim filom skoro niko ne može da odoli.

S obzirom na to da je u toku post, a da je osnovni recept za štrudlu mrsan, ne treba da brinete jer postoji i posna verzija ovog deserta.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 250 ml vode
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • prostohvat soli

za fil:

  • 200 g mlevenog maka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike posnog margarina
  • vrela voda

Priprema:

U veću činiju sipajte vodu, pa dodajte kvasac, šećer, so i ulje.

Sve dobro promešajte, pa postepeno sipajte i brašno, pa umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.

Testo podelite na četiri dela.

U drugoj činiji pomešajte mak i šećer. Dodajte malo vrele vode, ali pazite da ne bude previše retko.

Dodajte margarin i sve fino sjedinite.

Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo u oblik pravogaunika i svaki deo testa premažite filom ravnomerno sve do ivica.

Testo urolajte u rolat.

Pleh obložite pek-apirom, pa poređajte rolate i premažite ih uljem.

Štrudle pecite u rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Ostavite da se štrudla ohladi, a onda je isecite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)