Recept za posnu študlu sa makom: Mekana i sočna
Omiljenih slatkiš mnogih generacija
Miris štrudle koji se širi kućom je nešto što većinu ljudi vraća u detinjstvo. Mekanom testu koje je punjeno ukusnim filom skoro niko ne može da odoli.
S obzirom na to da je u toku post, a da je osnovni recept za štrudlu mrsan, ne treba da brinete jer postoji i posna verzija ovog deserta.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 250 ml vode
- 100 g šećera
- 50 ml ulja
- prostohvat soli
za fil:
- 200 g mlevenog maka
- 5 kašika šećera
- 2 kašike posnog margarina
- vrela voda
Priprema:
U veću činiju sipajte vodu, pa dodajte kvasac, šećer, so i ulje.
Sve dobro promešajte, pa postepeno sipajte i brašno, pa umesite glatko testo koje se odvaja od zidova posude.
Testo podelite na četiri dela.
U drugoj činiji pomešajte mak i šećer. Dodajte malo vrele vode, ali pazite da ne bude previše retko.
Dodajte margarin i sve fino sjedinite.
Na radnu površinu pospite malo brašna, pa razvucite testo u oblik pravogaunika i svaki deo testa premažite filom ravnomerno sve do ivica.
Testo urolajte u rolat.
Pleh obložite pek-apirom, pa poređajte rolate i premažite ih uljem.
Štrudle pecite u rerni na 200 stepeni 40 minuta.
Ostavite da se štrudla ohladi, a onda je isecite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)