Posna bajadera sa lešnicima: Recept koji ćete ljubomorno čuvati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zahvaljujući kombinaciji lešnika i oraha, ovaj kolač ima poseban ukus koji se dugo pamti

Foto: Shutterstock

U sezoni slava, trpeza je nezamisliva bez bajadere. Ovaj kolač se brzo pravi, može dugo da stoji i jednako je ukusan i u posnoj i u mrsnoj verziji.

Iako većina domaćica priprema bajaderu sa mlevenim orasima, mnogo je ukusnija verzija u koju se dodaju mleveni pečeni i drobljeni lešnici. Zahvaljujući ovom jezgrastom voću, miris kolača je drugačiji, baš kao i tekstura, a način pripreme ne razlikuje se od klasične mrsne bajadere.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog posnog keksa
  • 300 ml vode
  • 200 g biljnog margarina
  • 400 g šećera
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
  • 200 g oraha
  • 200 g pečenih lešnika

Priprema:

Zasebno sameljite 150 grama pečenih lešnika i 200 grama oraha, pa stavite sa strane. Preostalih 50 grama pečenih lešnika izdrobite tako da ostanu malo veći komadi.

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin i kuvajte dok ne provri. Skinite šerpicu sa vatre, dodajte mlevene orahe i mleveni keks, pa sve dobro sjedinite i podelite na dva jednaka dela.

Na pari rastopite 100 grama čokolade, sipajte u polovinu smese za bajaderu i dodajte mlevene lešnike, kao i one izdrobljene. Ovaj deo smese razlijte u pleh, pa preko njega sipajte drugi deo smese za bajaderu od oraha, mlevenog keksa i šećera, vode i margarina.

Na pari rastopite preostalih 100 grama čokolade sa dve kašike ulja, pa razvucite glazuru preko bajadere i držite kolač u frižideru dok se ne stegne.

Secite na štanglice i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)