Posna bajadera sa lešnicima: Recept koji ćete ljubomorno čuvati
Zahvaljujući kombinaciji lešnika i oraha, ovaj kolač ima poseban ukus koji se dugo pamti
U sezoni slava, trpeza je nezamisliva bez bajadere. Ovaj kolač se brzo pravi, može dugo da stoji i jednako je ukusan i u posnoj i u mrsnoj verziji.
Iako većina domaćica priprema bajaderu sa mlevenim orasima, mnogo je ukusnija verzija u koju se dodaju mleveni pečeni i drobljeni lešnici. Zahvaljujući ovom jezgrastom voću, miris kolača je drugačiji, baš kao i tekstura, a način pripreme ne razlikuje se od klasične mrsne bajadere.
Sastojci:
- 500 g mlevenog posnog keksa
- 300 ml vode
- 200 g biljnog margarina
- 400 g šećera
- 200 g posne čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- 200 g oraha
- 200 g pečenih lešnika
Priprema:
Zasebno sameljite 150 grama pečenih lešnika i 200 grama oraha, pa stavite sa strane. Preostalih 50 grama pečenih lešnika izdrobite tako da ostanu malo veći komadi.
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i margarin i kuvajte dok ne provri. Skinite šerpicu sa vatre, dodajte mlevene orahe i mleveni keks, pa sve dobro sjedinite i podelite na dva jednaka dela.
Na pari rastopite 100 grama čokolade, sipajte u polovinu smese za bajaderu i dodajte mlevene lešnike, kao i one izdrobljene. Ovaj deo smese razlijte u pleh, pa preko njega sipajte drugi deo smese za bajaderu od oraha, mlevenog keksa i šećera, vode i margarina.
Na pari rastopite preostalih 100 grama čokolade sa dve kašike ulja, pa razvucite glazuru preko bajadere i držite kolač u frižideru dok se ne stegne.
Secite na štanglice i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)