Štolen sa suvim voćem i marcipanom: Recept za slatki hleb koji osvaja ukusom
Tradicionalni nemački hleb koji je obavezan na božićnoj trpezi
Božićni praznici u Nemačkoj nezamislivi su bez štolena, slatkog hleba sa suvim voćem i marcipanom. Domaćice ga prave kako za prazničnu trpezu, tako i za poklon.
Varijacije recepata su različite, ali je osnova uvek ista – kiselo testo sa seckanim kandiranim koricama pomorandže, suvim grožđem, začinima i prelivom od šećera u prahu i maslaca.
Sastojci:
- 650 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 200 g suvog grožđa
- 100 g kandirane korice pomorandže
- 200 g seckanih oraha i badema
- 2 jaja
- 250 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 5 supenih kašika ruma
- 2 kesice vanilin-šećera
- kašičica cimeta i muskatnog oraščića
- pola kašičice svežeg izrendanog đumbira
- 200 g marcipana
Priprema:
Zagrejte mleko, pa ga skinite sa ringle, dodajte mu kašiku kristal-šećera, izmrvljen kvasac i kašiku brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.
U drugu posudu sipajte rum, suvo grožđe i kandiranu koricu pomorandže i ostavite da se natapa.
Umutite 200 grama putera sa jajima i vanilin-šećerom, pa dodajte aktivirani kvasac, preostali kristal-šećer, prosejano brašno, cimet, muskatni oraščić i izrendan svež đumbir. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da narasta sat vremena, pa ga premesite i dodajte voće koje je stajalo u rumu, kao i seckane orašaste plodove. Mesite još malo, pa opet ostavite testo da odstoji ovoga puta pola sata.
Posle pola sata podelite testo na dva dela, razvucite u pravougaonik i po dužini stavite štapić marcipana. Preklopite veknice sa obe strane, pa ih spustite u pleh koji je obložen papirom za pečenje.
Pecite štolen na 180 stepeni oko 40 minuta. Kad se veknice potpuno ohlade, premažite ih preostalim razmeškalim puterom i obilno pospite šećerom u prahu.
Pre služenja isecite štolen na kriške. Odlično se slaže uz kuvano vino.
Prijatno!
(Telegraf.rs)