Ideja za posni ručak: Veganska vekna od sočiva, kao zamena za mrsnu verziju vekne od mesa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz zadovoljavajuću mešavinu sočiva i oraha, ukus je odličan kao i kada je tradicionalna, mesna verzija ovog jela u pitanju!

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li ne jedete meso ili trenutno postite, ova veganska verzija vekne od "mesa" biće obilan i ukusan vegetarijanski obrok koji će impresionirati vaše goste na večeri.

Uz zadovoljavajuću mešavinu sočiva i oraha, ukus je odličan kao i kada je tradicionalna, mesna verzija ovog jela u pitanju. 

Osim što se jednostavno pravi, postoje još dve prečice koje nimalo neće uticati na recept, pa tako, ukoliko ne želite da pravite sopstvenu glazuru za preliv veganske vekne, iskoristite kupovni sos za roštilj, a ako niste ljubitelj paradajz-paste, iskoristite običan kečap kao bazu.

Sastojci: 

za veknu od sočiva:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 glavice većeg luka, iseckan 
  • 1 šargarepa, iseckana
  • 1 celer, iseckan
  • 2 čena belog luka, isitnjen
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1,5 šolja kuvanog sočiva
  • 1 šolja ovasa
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena
  • 2 kašike soja-sosa
  • 1/8 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice fine morske soli

za glazuru:

  • 2 kašike paradajz-paste
  • 1 kašika balzamiko sirćeta (ili jabukovog sirćeta)
  • 2 kašike javorovog sirupa ili meda
  • 1/8 kašičice soli

Priprema: 

Zagrejte rernu na 250 stepeni i obložite pleh za pečenje papirom.

U veliki tiganj na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje, luk, šargarepu i celer. Povremeno mešajte dok ne omekša, oko osam minuta, pa dodajte beli luk i majčinu dušicu i mešajte još jedan minut.

U činiji velikog procesora za hranu pomešajte kuvano sočivo, zob, orahe, lan , tamari, biber i so. Kada povrće omekša, dodajte i njega. Usitnite sve, dok smesa ne počne da se lepi kada je pritisnete među prstima. Ne želite da bude potpuno glatko već da ima teksturu mlevenog mesa.

Prebacite smešu u pripremljenu tepsiju, a zatim čvrsto pritisnite da biste je spakovali.

Pomešajte sastojke za glazuru i premažite sa njome vrh vekne.

Pecite nepokrivenu na 200 stepeni 30 minuta.

Ostavite veknu da se ohladi u tepsiji najmanje deset minuta, a potom je izvadite iz kalupa. Narežite i poslužite toplo.

Preostale kriške možete da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do Tri dana, ali upamtite da će ostaci vekne biti malo suvlji kada je ponovo zagrejete, pa spremite i neki umak uz nju da bi ste je omekšali.

(Telegraf.rs)