Ideje za posni ručak: Vegetarijanski gulaš od sočiva i pečuraka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna činija bezmesnog gulaša ispunjava sve neophodne nutritivne potrebe za taj dan

Foto: Shutterstock

Začinjeno svežom mirođijom i bogato pečurkama, ovako pripremljeno sočivo je odličan recept za posne dane ili vegetarijansku ishranu.

Uz to, jedna činija ovog bogatog bezmesnog gulaša ispunjava sve neophodne nutritivne potrebe za taj dan, kako za velike, tako i za male.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja, plus još za serviranje
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 3 rebra celera iseckana na kockice
  • 2 velike šargarepe iseckane na kockice
  • 400 g pečuraka, isečenih
  • 4 čena belog luka, sitno iscekanog
  • sveža mirođija za začin 
  • so i biber po ukusu
  • 8 šoljica temeljca od povrća (tečnosti koja ostaje nakon kuvanja povrća) 
  • 1 paradajz isečen na kockice
  • 1 šolja sočiva
  • 3/4 šolje kinoe
  • balzamiko sirće opciono

Priprema: 

Zagrejte ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.

Dodajte luk, celer, šargarepu, pečurke, beli luk, mirođija, so i biber. Prodinstajte povrće dok ne omekša i ne porumeni, oko 10 minuta.

Dodajte temeljac, dve šolje vode i paradajz isečen na kockice zajedno sa njihovim sokovima.

Pojačajte vatru do najjače i dovedite supu do ključanja.

Dodajte sočivo, smanjite temperaturu na srednje nisku i kuvajte dok sočivo ne omekša, oko 30 minuta.

Sipajte supu u činije. Ukrasite sa još malo maslinovog ulja, sa malo balzamiko sirćeta i mirođijom peršuna po želji.

Poslužite toplo uz hrskavi hleb.

(Telegraf.rs)