Reforma je omiljena torta u Srbiji: Donosimo vam recept za posnu verziju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinska torta, puna oraha i čokoladnog fila

Foto: Shutterstock

Svečana trpeza u mnogim kućama u Srbiji nezamisliva je bez reforme, starinske torte pune mlevenih i seckanih oraha i čokoladnog fila.

Recept za mrsnu verziju ove nadaleko čuvene poslastice ima većina domaćica, a kako mnoge ne žele da se odreknu ove poslastice ni kada krsna slava "padne" u posni dan, kao što je to ove godine slučaj sa Svetim Savom, donosimo vam isprobanu posnu verziju.

Sastojci:

za kore:

  • 200 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g seckanih oraha
  • 150 g meda
  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • kesica praška za pecivo

za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 80 ml vode
  • kesica vanilin-šećera
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 250 g posnog margarina

za glazuru:

  • 150 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte med, vodu i šećer tako da dobijete kompaktnu tečnost.

U drugoj posudi pomešajte 200 grama brašna sa kesicom praška za pecivo, pa dodajte mlevene i seckane orahe. Sjedinite tečne i suve sastojke pomoću varjače, pa smesu za koru razlijte u širok pleh koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom.

Pecite koru na 180 stepeni dvadesetak minuta. Kad se kora prohladi, presecite je uzdužno na tri dela.

U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i vanilin-šećer i kuvajte dok ne počne da struji. Skinite šerpu sa ringle, dodajte mlevene orahe i posnu čokoladu izlomljenu na komadiće, pa energično mešajte varjačom dok se čokolada ne rastopi. Ostavite fil da se ohladi, pa mu onda dodajte umućen posni margarin.

Filom premažite kore i ostavite tortu da odstoji 24 sata. Posle 24 sata napravite glazuru tako što ćete na tihoj vatri rastopiti 150 grama posne čokolade sa četiri kašike ulja. Dok je glazura još topla sipajte je preko torte i ostavite da se stegne.

Po želji, tortu ukrasite seckanim i mlevenim orasima.

Prijatno!

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

(Telegraf.rs)