Filija sa kajmakom: Starinski recept za doručak koji će vas dugo držati sitim
Ovu pitu naše bake su spremale ispod sača, ali vas neće razočarati ni verzija iz rerne
Kosovska filija je recept koji datira od davnina. Najukusnija je kad se priprema ispod sača, ali nećete biti razočarani ni ako filiju pečete u rerni.
Bitno je da se pridržavate recepta i da na rerni isključite donji grejač.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 500 ml vode
- ravna kašičica soli
- 300 g kajmaka
- sir (po želji)
- ulje
Priprema:
U činiju sipajte brašno, dodajte mu so i vodu i dobro razmutite. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.
Tepsiju premažite uljem, isključite donji grejač u rerni, pa rernu dobro zagrejte i podignite rešetku da bude što bliže gornjem grejaču.
Kutlačom sipajte smesu za pitu, pa stavite tepsiju u rernu da se uhvati korica. Potom izvadite tepsiju napolje, stavite malo kajmaka i sira (opciono), sipajte novu kutlaču smese za pitu i vratite tepsiju u rernu. Na taj način utrošite svu smesu za kore i kajmak, odnosno sir.
Dok je još topla, filiju isecite na komade i služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
(Telegraf.rs)