Filija sa kajmakom: Starinski recept za doručak koji će vas dugo držati sitim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovu pitu naše bake su spremale ispod sača, ali vas neće razočarati ni verzija iz rerne

Foto: Shutterstock

Kosovska filija je recept koji datira od davnina. Najukusnija je kad se priprema ispod sača, ali nećete biti razočarani ni ako filiju pečete u rerni.

Bitno je da se pridržavate recepta i da na rerni isključite donji grejač.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 500 ml vode
  • ravna kašičica soli
  • 300 g kajmaka
  • sir (po želji)
  • ulje

Priprema:

U činiju sipajte brašno, dodajte mu so i vodu i dobro razmutite. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.

Tepsiju premažite uljem, isključite donji grejač u rerni, pa rernu dobro zagrejte i podignite rešetku da bude što bliže gornjem grejaču.

Kutlačom sipajte smesu za pitu, pa stavite tepsiju u rernu da se uhvati korica. Potom izvadite tepsiju napolje, stavite malo kajmaka i sira (opciono), sipajte novu kutlaču smese za pitu i vratite tepsiju u rernu. Na taj način utrošite svu smesu za kore i kajmak, odnosno sir.

Dok je još topla, filiju isecite na komade i služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)