Janjska pita - specijalitet bez premca: Recept od sastojaka koje svi vole

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljiva kombinacija domaćih kora, krompira i mladog kajmaka

Foto: Shuttestrock

Iako svaki deo bivše Jugoslavije ima svoju pitu po kojoj je poznat, takozvana janjska pita je u svakoj trci za koplje ispred ostalih.

Recept za pitu koja se pravi sa krompirom i preliva mladim kajmakom domaćice prenose s kolena na koleno, a pita je dobila i svoj spomenik u Šipovu u znak zahvalnosti meštana koji su odrasli upravo na ovom specijalitetu.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 250 ml vode
  • 60 ml ulja
  • so
  • 1 kg krompira
  • 250 g mladog kajmaka

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa je skinite sa šporeta, sipajte u posudu u koju ste dodali brašno, so i 30 mililitara ulja, pa zamesite testo.

Potom testo podelite na dva dela, premažite svaki deo uljem, pa stavite u kesu i držite u frižideru preko noći. Ujutro izvadite testo iz frižidera, ostavite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, pa ga razvucite najpre pomoću oklagije, a onda i prstima da bi bilo što tanje.

Oljuštite krompir i isecite ga na sitne kocke.

Razvučeno testo poprskajte uljem, pa razbacajte kockice sirovog krompira i urolajte pitu. Spustite je u podmašćenu tepsiju i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kad je pita gotova, prelijte je mladim kajmakom i vratite u rernu da se kajmak rastopi, pa secite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)