Janjska pita - specijalitet bez premca: Recept od sastojaka koje svi vole
Neodoljiva kombinacija domaćih kora, krompira i mladog kajmaka
Iako svaki deo bivše Jugoslavije ima svoju pitu po kojoj je poznat, takozvana janjska pita je u svakoj trci za koplje ispred ostalih.
Recept za pitu koja se pravi sa krompirom i preliva mladim kajmakom domaćice prenose s kolena na koleno, a pita je dobila i svoj spomenik u Šipovu u znak zahvalnosti meštana koji su odrasli upravo na ovom specijalitetu.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 250 ml vode
- 60 ml ulja
- so
- 1 kg krompira
- 250 g mladog kajmaka
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da se smlači, pa je skinite sa šporeta, sipajte u posudu u koju ste dodali brašno, so i 30 mililitara ulja, pa zamesite testo.
Potom testo podelite na dva dela, premažite svaki deo uljem, pa stavite u kesu i držite u frižideru preko noći. Ujutro izvadite testo iz frižidera, ostavite ga da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, pa ga razvucite najpre pomoću oklagije, a onda i prstima da bi bilo što tanje.
Oljuštite krompir i isecite ga na sitne kocke.
Razvučeno testo poprskajte uljem, pa razbacajte kockice sirovog krompira i urolajte pitu. Spustite je u podmašćenu tepsiju i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.
Kad je pita gotova, prelijte je mladim kajmakom i vratite u rernu da se kajmak rastopi, pa secite i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)