Originalni recept za ajran: Turski jogurt koji ćete popiti u slast

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napitak blagog ukusa koji možete da poslužite uz svaki obrok

Foto: Shutterstock

Za razliku od grčkog jogurta koji je gust i kremast, turska verzija ovog napitka najviše podseća na penušavo mleko slanog i blagog ukusa. Ali, svako ko je makar jednom probao ajran, poželeo je da ga napravi u vlastitoj kuhinji. Leti savršeno osvežava, a tokom ostalih godišnjih doba najčešće se služi uz doručak ili večeru.

Turci se ponose ovim nacionalnim pićem čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Iako se na internetu mogu pronaći brojne verzije recepta za ajran, istina je da se on pravi od svega tri sastojka - kiselog mleka, hladne vode i malo soli.

Sastojci:

  • 400 g kiselog mleka
  • 400 ml hladne vode
  • 5 g soli

Priprema:

Kiselo mleko sipajte u činiju, dodajte mu vodu i sve umutite štapnim mikserom. Kad se na vrhu pojavi pena, dodajte so i mutite još minut.

Ukoliko nemate štapni mikser, ajran možete da napravite i u blenderu.

Ostavite turski jogurt u frižideru pola sata, pa ga služite uz obrok.

Po želji, u ajran možete da dodate začine koje volite. Turci tokom leta najčešće dodaju listiće nane koji jogurtu daju reski ukus. Takođe, u ajran možete da sipate kiselu vodu umesto obične - tad će biti još penušaviji.

Prijatno!

(Telegraf.rs)