Recept za pitu propeć: Vranjanski specijalitet koji je nepravedno zaboravljen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrskava pita od koje polazi voda na usta

Foto:Shutterstock

Domaćice sa naših prostora spremaju pite na bezbroj načina. Najpoznatije su one sa krompirom, sirom i mesom, a način spremanja se takođe razlikuje od recepta do recepta.

Međutim, postoji jedna pita na koju su mnogi zaboravili, a u pitanju je kraljica pita iz Vranja - propeć!

Ova pita je toliko ukusna, da će za tren oka nestati sa trpeze.

Sastojci za testo:

  • 350 g brašna
  • 250 ml vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

sastojci za fil:

  • 300 g sitnog sira
  • 4 jaja
  • 200 ml ulja

Priprema:

Vodu zagrejte, pa u nju stavite šećer i kvasac i promešajte. Kvasac ostavite nekoliko minuta da se aktivira.

U veću činiju stavite brašno, so i aktivirani kvasac, pa zamesite testo.

Na radnu površinu pospite brašno, pa premesite testo i podelite ga na 12 jednakih delova.

Svaku jufkicu razvijte tako da bude veličine malog tanjira i premažite je uljem.

To radite sa svakom jufkicom i slažite ih jednu na druge.

Tako naslagane jufkice razvijte u veliki krug.

Pleh dobro podmažite uljem, pa prebacite testo preko njega tako da ivice vise sa strane.

Sir i jaja sjedinite, pa izručite fil u unutrašnjost pleha i ravnomerno rasporedite po testu.

Testo koje visi preko tepsije stavite preko fila, ali vodite računa da sredina fila ostane nepokrivena.

Testo premažite uljem.

Pitu pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi.

Prijatno!

(Telegraf.rs)