Rafaelo kocke: Recept za kremast, nežan i izdašan kolač koji može dugo da stoji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bela slatka fantazija oduševiće i najprobirljivije sladokusce

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj kolača sa kokosom, recept za rafaelo kocke biće jedan od onih koje ćete često praviti.

Meka korica sa kokosom natopljena mlekom i kremast fil obogaćen slatkom pavlakom dopašće se i najprobirljivijim sladokuscima.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 350 g šećera
  • 100 g kokosovog brašna
  • 150 g mekog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • litar mleka
  • 250 g putera (ili margarina)
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200 ml slatke pavlake 

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg. Dodajte im 150 grama šećera, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šam. Špatulom umešajte 100 grama brašna i prašak za pecivo, pa sve nežno sjedinite i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 stepeni otprilike 15 minuta, dok se patišpanj ne odvoji od papira. Kad se kora malo prohladi, izvadite je iz tepsije na poslužavnik i prelijte sa 200 mililitara mleka.

Dok patišpanj upija mleko, pripremite fil.

Umutite mikserom šest žumanaca, 200 grama šećera, prašak za puding od vanile i preostalo brašno, pa dodajte 200 mililitara mleka i sve dobro sjedinite.

Preostalih 600 mililitara mleka stavite da se kuva. Kad mleko provri, sipajte razmućena žumanca, šećer, brašno i puding od vanile, pa zakuvajte, skinite sa ringle, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Stavljanjem folije preko posude sa filom sprečićete da se uhvati korica, pa će fil ostati gladak.

U hladan fil dodajte 250 grama putera (ili margarina), pa sve umutite mikserom.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je dodajte u fil i izmešajte ga ručno. Nanesite fil na patišpanj, pa kolač pospite preostalim kokosovim brašnom i ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan secite na kocke i služite.

Po želji, svaki komad kolača možete da ukrasite jezgrom badema.

Prijatno!

(Telegraf.rs)