Rafaelo kocke: Recept za kremast, nežan i izdašan kolač koji može dugo da stoji
Bela slatka fantazija oduševiće i najprobirljivije sladokusce
Ukoliko ste ljubitelj kolača sa kokosom, recept za rafaelo kocke biće jedan od onih koje ćete često praviti.
Meka korica sa kokosom natopljena mlekom i kremast fil obogaćen slatkom pavlakom dopašće se i najprobirljivijim sladokuscima.
Sastojci:
- 6 jaja
- 350 g šećera
- 100 g kokosovog brašna
- 150 g mekog brašna
- kesica praška za pecivo
- litar mleka
- 250 g putera (ili margarina)
- 2 kesice pudinga od vanile
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u sneg. Dodajte im 150 grama šećera, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šam. Špatulom umešajte 100 grama brašna i prašak za pecivo, pa sve nežno sjedinite i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 stepeni otprilike 15 minuta, dok se patišpanj ne odvoji od papira. Kad se kora malo prohladi, izvadite je iz tepsije na poslužavnik i prelijte sa 200 mililitara mleka.
Dok patišpanj upija mleko, pripremite fil.
Umutite mikserom šest žumanaca, 200 grama šećera, prašak za puding od vanile i preostalo brašno, pa dodajte 200 mililitara mleka i sve dobro sjedinite.
Preostalih 600 mililitara mleka stavite da se kuva. Kad mleko provri, sipajte razmućena žumanca, šećer, brašno i puding od vanile, pa zakuvajte, skinite sa ringle, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Stavljanjem folije preko posude sa filom sprečićete da se uhvati korica, pa će fil ostati gladak.
U hladan fil dodajte 250 grama putera (ili margarina), pa sve umutite mikserom.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je dodajte u fil i izmešajte ga ručno. Nanesite fil na patišpanj, pa kolač pospite preostalim kokosovim brašnom i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan secite na kocke i služite.
Po želji, svaki komad kolača možete da ukrasite jezgrom badema.
Prijatno!
(Telegraf.rs)