Napravite sami kondenzovano mleko: Recept koji će od svakog kolača napraviti čaroliju

Vreme čitanja: oko 1 min.

U većini kolača i torti ovaj sastojak je obavezan

Kondenzovano mleko postalo je nezaobilazan sastojak u većini recepata za kolače i torte novijeg datuma.

Popularni kolač “tri leće” neće imati onaj prepoznatljivi ukus ako izostavite kondenzovano mleko, a i filovi za mnoge torte novijeg datuma neće biti dovoljno kremasti ako umesto ove vrste mleka stavite umućenu slatku pavlaku ili šlag.

Dobra vest je da je kondenzovano mleko lako napraviti. Pored mleka i šećera, potrebno je da budete strpljivi i da ovaj dvojac dovoljno dugo držite na šporetu, na što nižoj temperaturi, kako bi isparila što veća količina tečnosti.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera

Priprema:

Sipajte mleko u šerpu, dodajte mu šećer, pa dobro promešajte varjačom. Zagrejte dok tečnost ne proključa, pa onda smanjite jačinu ringle i narednih sat vremena kuvajte na veoma tihoj vatri.

Povremeno sipajte malu količinu mleka na tacnicu da proverite da li je počelo da se zgušnjava.

Kad se na površini šerpe pojavi bela pena, a tečnost uvri na polovinu, kondenzovano mleko je gotovo.

Ukoliko vam se čini da je tečnost previše bistra, ne brinite - hlađenjem (najpre na sobnoj temperaturi, a onda i u frižideru) mleko će se zgusnuti i poprimiće konzistenciju meda.

Ovako pripremljeno kondenzovano mleko možete da čuvate u frižideru sedam dana i da ga koristite za pripremu torti i kolača.

(Telegraf.rs)