Tašci sa džemom: Starinski recept za poslasticu koja će vas vratiti u detinjstvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojvođanska kuhinja nezamisliva je bez ovog jednostavnog i ukusnog jela koje se mahom posluživalo za večeru jednom nedeljno, od jeseni do krasnog proleća

Foto: Shutterstock

Jela od testa su zvezde vojvođanske kuhinje. Nekad se prave u slanoj verziji, nekada u slatkoj, a pored toga što su lagana, ona su i dokaz umešnosti domaćice.

Tašci sa džemom nekada su bili posluživani makar jednom nedeljno za večeru u starim vojvođanskim kućama. Period “rezervisan” za pravljenje ovog specijaliteta od testa bio je od oktobra do juna, dok ne stigne sezonsko voće od kog se mogu praviti gomboce. Prve “na listi” bile su višnje koje su potom uspešno “smenjivale” kajsije, a onda i šljive.

Do tada, tašci sa džemom suvereno su vladali kao jedna od laganih i finansijski pristupačnih poslastica.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 250 ml vode
  • 200 g šećera
  • 200 g prezli
  • kesica vanilin-šećera
  • malo soli
  • malo ulja
  • tegla domaćeg džema
  • cimet (po želji)

Priprema:

Sipajte vodu u lonče, pa je stavite da ringlu da se malo ugreje. Skinite lonče sa šporeta, vodu sipajte u činiju, dodajte brašno, jaje i malo soli, pa zamesite meko testo.

Ostavite testo da odstoji pola sata pokriveno prozirnom folijom. Potom ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom da bude što tanje (otprilike oko dva milimetra), pa ga isecite na trake širine desetak centimetara.

Na donji deo svake trake u jednakim razmacima stavljajte džem, pa preklopite traku od testa, isecite taške i otvorene delove testa pritisnite viljuškom ili tupim nožem.

U šerpu ili lonac sipajte vodu, pa kad provri spuštajte taške i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu.

U tiganj sipajte malo ulja, pa kad se zagreje dodajte prezle, šećer i cimet, kratko propržite i u ovu smesu spuštajte kuvane i oceđene taške.

Prijatno!

(Telegraf.rs)