Filija sa pavlakom i mladim lukom: Recept za pravi prolećni doručak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinska pita koju će obožavati svi članovi porodice

Foto: Shutterstock

Otkako se na pijačnim tezgama pojavio mladi luk, mnogi su se prisetili starinskih recepata u kojima je ovo zdravo prolećno povrće neizostavno.

Jedan od tih recepata je i filija, starinska pita koja se najčešće pravila u domaćinstvima na Kosovu i Metohiji, i to ispod sača.

Modifikovana verzija dopušta da pitu pravite i u rerni, a sastojci su pristupačni i većina domaćica ima ih u u kuhinji u svakom trenutku.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 800 ml mleka
  • 500 g brašna
  • 400 ml pavlake
  • struk mladog crnog luka
  • soli po ukusu
  • 100 g putera ili margarina
  • 100 g kajmaka (po želji)

Priprema:

Umutite jaja, dodajte im brašno, mleko i so, pa sve sjedinite. Testo bi trebalo da bude malo gušće nego za palačinke.

Posudu koju ćete staviti u rernu najpre premažite puterom ili margarinom, pa stavite da se masnoća zagreje. Izvadite posudu, sipajte punu kutlaču smese za filiju i vratite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

Za to vreme očistite luk (zajedno sa percima) i sitno ga iseckajte. Obavezno posolite luk i ostavite da odstoji desetak minuta, koliko će biti potrebno da se na prvom sloju filije uhvati korica.

Izvadite posudu iz rerne, stavite sloj pavlake i malo margarina (ili maslaca), pa preko toga sipajte malo iseckanog luka i odozgo još jednu punu kutlaču smese za testo. Opet vratite posudu u rernu i ostavite da se testo zapeče.

Na isti način utrošite ostatak testa za pitu, kao i luk, pavlaku i maslac, odnosno margarin.

Samo poslednju koru za filiju nemojte premazivati pavlakom, niti posipati iseckanim lukom; ona bi trebalo da bude hrskava i da je, po želji, kad se ispeče, prelijete kajmakom.

Vruću filiju isecite na kocke i poslužite uz jogurt.

Prijatno!

(Telegraf.rs)