Filija sa pavlakom i mladim lukom: Recept za pravi prolećni doručak
Starinska pita koju će obožavati svi članovi porodice
Otkako se na pijačnim tezgama pojavio mladi luk, mnogi su se prisetili starinskih recepata u kojima je ovo zdravo prolećno povrće neizostavno.
Jedan od tih recepata je i filija, starinska pita koja se najčešće pravila u domaćinstvima na Kosovu i Metohiji, i to ispod sača.
Modifikovana verzija dopušta da pitu pravite i u rerni, a sastojci su pristupačni i većina domaćica ima ih u u kuhinji u svakom trenutku.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 800 ml mleka
- 500 g brašna
- 400 ml pavlake
- struk mladog crnog luka
- soli po ukusu
- 100 g putera ili margarina
- 100 g kajmaka (po želji)
Priprema:
Umutite jaja, dodajte im brašno, mleko i so, pa sve sjedinite. Testo bi trebalo da bude malo gušće nego za palačinke.
Posudu koju ćete staviti u rernu najpre premažite puterom ili margarinom, pa stavite da se masnoća zagreje. Izvadite posudu, sipajte punu kutlaču smese za filiju i vratite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
Za to vreme očistite luk (zajedno sa percima) i sitno ga iseckajte. Obavezno posolite luk i ostavite da odstoji desetak minuta, koliko će biti potrebno da se na prvom sloju filije uhvati korica.
Izvadite posudu iz rerne, stavite sloj pavlake i malo margarina (ili maslaca), pa preko toga sipajte malo iseckanog luka i odozgo još jednu punu kutlaču smese za testo. Opet vratite posudu u rernu i ostavite da se testo zapeče.
Na isti način utrošite ostatak testa za pitu, kao i luk, pavlaku i maslac, odnosno margarin.
Samo poslednju koru za filiju nemojte premazivati pavlakom, niti posipati iseckanim lukom; ona bi trebalo da bude hrskava i da je, po želji, kad se ispeče, prelijete kajmakom.
Vruću filiju isecite na kocke i poslužite uz jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)