Spremite najukusnije domaće rol-viršle: Tajna je u savršeno pripremljenom testu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slana đakonija daleko je ukusnija kada je napravljena u kućnoj varijanti i mnogo bolja od smrznute ili kupovne verzije

Foto: Shutterstock

Ako ne znate više šta da spremite za doručak, predlažemo vam lak recept za savršene i mekane domaće rol-viršle.

Ova slana đakonija daleko je ukusnija kada je napravljena u kućnoj varijanti i mnogo bolja od smrznute ili kupovne verzije.

Pored namirnica potrebno vam je malo "pekarske" veštine za pravljenje mekanog testa, ali su rol-viršle gotove za čas posla. Da ne pominjemo da su savršene za doručak, užinu, pa i zakusku kada imate goste.

Sastojci: 

  • 600 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 12 viršli
  • 1 jaje za premazivanje
  • po potrebi susam
  • 100 g margarina
  • senf po izboru

Priprema

U toplom mleku razmutite kvasac sa šećerom i ostavite ga da nadođe.

Potom dodajte brašno, umućena jaja sa malo soli i ulje, i sve zamesite u testo. Ostavite smesu da odstoji na toplom dok ne poraste.

Kada testo "nadođe", razvijte koru, potom je premažite omekšalim margarinom i preklopite po širini i dužini dva puta, dok ga lepo ne složite i ponovo ostavite da nadođe još malo.

Kada se testo podigne, razvite koru i isecite je na 12 tračica.

Po jednu neskuvanu viršlu zamotajte u svaku trakicu. Ukoliko želite, svaku tračicu pre zavijanja možete da premažete sa kašičicom senfa.

Urolane viršle stavite u podmazan pleh i ostavite da odstoje još desetak minuta.

Potom ih premažite umućenim jajetom i pospite sa susamom. Pecite ih u rerni oko 20 do 25 minuta na 200 stepeni.

(Telegraf.rs)