Doručak za male i velike: Domaće kiflice sa kulenom i krem-sirom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiflice su uvek dobar izbor

Foto: Shutterstock

Kiflice su uvek dobar izbor za doručak, užinu ili laganu večeru.

Njihova priprema je uglavnom tipska i jednom kada imate dobar recept za pripremu testa koje će spolja da bude hrskavo a iznutra mekano kao duša, samo je nebo granica za ideje čime sve možete da ih napunite.

Kulen i krem sir su fantastična kombinacija ukusa, koja će jednako da se svidi i deci i odraslima.

Sastojci:

  • 50 ml ulja
  • 1 kašikica soli
  • 150 g kisele pavlake
  • 550 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 1 kašikica šećera
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 200 g krem sira
  • 50 g kulena
  • 50 g susama ili kima za posipanje
  • 30 g margarina

Priprema:

U toplo mleko stavite izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite kvasac oko deset minuta da nadođe.

Nakon toga, u veliku vanglu dodajte ulje, belance, kiselu pavlaku, so i brašno i zamesite testo. Ostavite ga na toplom mestu oko 30 minuta dok ne nadođe.

Kada je testo poraslo, podelite ga na dva dela.

Prvi deo testa razvucite u krug i podelite na 16 trouglova. Na svaki stavite po kašičicu krem sira i parče kulena i umotajte testo u kiflicu.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Prvu turu gotovih kiflica poslažite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje dok se rerna ne zagreje.

Pre pečenja kiflice premažite žumancetom, pospite ih susamom ili kimom i pa posolite. Otopite margarin i sa njime poprskajte svaku kiflicu.

Pecite ih oko 20 minuta, ili dok ne porumene.

Dok se jedna tura peče, na isti način pripremite i drugu turu kiflica od preostale polovine pripremljenog testa.

(Telegraf.rs)