Doručak za male i velike: Domaće kiflice sa kulenom i krem-sirom
Kiflice su uvek dobar izbor
Kiflice su uvek dobar izbor za doručak, užinu ili laganu večeru.
Njihova priprema je uglavnom tipska i jednom kada imate dobar recept za pripremu testa koje će spolja da bude hrskavo a iznutra mekano kao duša, samo je nebo granica za ideje čime sve možete da ih napunite.
Kulen i krem sir su fantastična kombinacija ukusa, koja će jednako da se svidi i deci i odraslima.
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 1 kašikica soli
- 150 g kisele pavlake
- 550 g brašna
- 150 ml mleka
- 1 kašikica šećera
- 30 g kvasca
- 1 jaje
- 200 g krem sira
- 50 g kulena
- 50 g susama ili kima za posipanje
- 30 g margarina
Priprema:
U toplo mleko stavite izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite kvasac oko deset minuta da nadođe.
Nakon toga, u veliku vanglu dodajte ulje, belance, kiselu pavlaku, so i brašno i zamesite testo. Ostavite ga na toplom mestu oko 30 minuta dok ne nadođe.
Kada je testo poraslo, podelite ga na dva dela.
Prvi deo testa razvucite u krug i podelite na 16 trouglova. Na svaki stavite po kašičicu krem sira i parče kulena i umotajte testo u kiflicu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Prvu turu gotovih kiflica poslažite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje dok se rerna ne zagreje.
Pre pečenja kiflice premažite žumancetom, pospite ih susamom ili kimom i pa posolite. Otopite margarin i sa njime poprskajte svaku kiflicu.
Pecite ih oko 20 minuta, ili dok ne porumene.
Dok se jedna tura peče, na isti način pripremite i drugu turu kiflica od preostale polovine pripremljenog testa.
(Telegraf.rs)