Samsa sa mileramom i mladim belim lukom: Recept od gotovih kora koji uspeva svima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prednost ove samse je što je možete napraviti veoma brzo, a po ukusu neće zaostajati za onom starinskom

Samsa; foto Ivan Strahinić

Na jugu Srbije samsa je oduvek bila kraljica trpeze i kulinarski zaštitni znak Vranja i okoline.

Iako su ovu praznu pitu zalivenu kiselim mlekom i belim lukom naše bake pravile po receptu koji su nasledile od svojih majki i baka - sa razvučenim domaćim korama, u poslednje vreme u kafanama u vranjskom kraju sve je popularnija samsa od gotovih kora.

Prednost ove samse je što je možete napraviti veoma brzo, a po ukusu neće zaostajati za onom starinskom.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 7 kašika brašna
  • 300 ml vode
  • 125 g masti (putera, margarina)
  • kesica suvog kvasca
  • 400 g milerama (ili pavlake)
  • veza mladog belog luka
  • so

Priprema:

U činiju sipajte 300 mililitara vode, dodajte brašno, malo soli, kesicu suvog kvasca i mast, odnosno rastopljen puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite. Smesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke.

Uzmite jednu koru, premažite je ovom smesom, pa uvijte koru u rolnicu i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve preostale kore i fil.

Pecite samsu na 200 stepeni dok ne porumeni.

Dok se samsa peče, pripremite preliv.

Pomešajte 400 grama milerama (ili pavlake) sa vezicom iseckanog mladog belog luka. Kad je samsa pečena, izvadite je iz rerne, prelijte mileramom i belim lukom, pa vratite u rernu još desetak minuta da se zapeče.

Prijatno!

(Telegraf.rs)