Domaći sladoled, bez konzervansa i veštačkih boja: Recept za kremastu poslasticu od čokolade
Svega četiri sastojka za najlepši sladoled iz domaće radinosti
Letnje vreline lakše je podneti uz sladoled, posebno ako je napravljen od prirodnih sastojaka, bez konzervansa i veštačkih boja.
Starinski recept sa jajima i šećerom, koji su pravile naše bake, nije bez razloga ostao jedan od onih koji se prenose kroz generacije. Sada je donekle modifikovan - umesto mleka, koristi se umućena slatka pavlaka.
Pored toga što ima pun ukus, ovaj sladoled je kremast i donekle podseća na najfiniji fil za tortu, jer se pravi od žumanaca kuvanih na pari sa šećerom i čokoladom, a kasnije se mešta sa umućenim belancima i slatkom pavlakom.
Sastojci:
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 150 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Razbijte jaja, pa odvojte belanca od žumanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte im pet kašika šećera i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Žumanca sipajte u posudu za kuvanje na pari, dodajte im preostalih pet kašika šećera, umutite mikserom da smesa postane penasta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa kuvajte na pari desetak minuta i ostavite da se ohladi.
Dok se žumanca sa šećerom i čokoladom hlade, umutite slatku pavlaku.
Kad je smesa sa žumancima prohlađena, dodajte umućena belanca sa šećerom, kao i slatku pavlaku, pa sve dobro sjedinite mikserom, razlijte u posude i stavite u zamrzivač da se sladoled stegne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)