Posni slavski kolač za Vidovdan: Najmekša tekstura koja će se dopasti gostima
Poseban recept za veliki praznik u Srbiji
Praznik Vidovdan u srpskoj kulturi ima poseban značaj. Obeležavamo ga i kao verski i kao državni praznik, a mnogima u Srbiji je on i krsna slava.
Kao i uvek, pada u vreme Petrovskog posta, stoga domaćice spremaju posnu trpezu. Kolač kojim će poslužiti goste se sprema po posnom receptu, a ovaj u nastavku je poseban jer daje izuzetnu mekoću kolaču.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 1 šolja osveštane vode
- ½ kocke kvasca
- 2 kašičice soli
- 4 kašike ulja
- prstohvat šećera
Priprema:
U pola šolje mlake vode ubacite kvasac, pustite da se rastopim pa dodajte malo šećera, polovinu količine ulja i kašičicu brašna. Promešajte, pa ostavite na toplom da naraste oko 15 minuta.
Potom dodajte preostalo brašno, so, ostatak količine vode i ulja. Sjedinite sve u glatko testo, prekrijte krpom i ostavite ga još malo da odstoji takođe na toplom, ponovo oko 15 minuta.
Kalup ili pleh u kom ćete peći kolač podmažite, a testo premesite i prebacite u pleh. Možete ga i podelite na jufkice, pa ređati u obliku cveta, vaš je izbor.
Ukrasite po želji i ubacite u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni i pecite 15 minuta. Posle toga smanjite temperaturu i pecite oko pola sata veličine kolača.
Kada ga izvadite, premažite osveštanom vodom i ostavite ga da se ohladi.
(Telegraf.rs)