Leskovačka sprža - poznati srpski prehrambeni brend stari je izum Perse Zdravković iz Gornje Jajine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leskovačka sprža je proizvod od mesnate slanine koja se pravi po posebnoj recepturi

Foto:Tomislav Stevanović

Grad Leskovac je jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti da će tokom ove 2023. godine imati četiri prehrambena brenda, odnosno visokokvalitetnu hranu sa geografskim poreklom.

Do danas su to bili: "leskovačko roštilj meso","leskovački roštilj","leskovačka domaća sprža", a početkom sledeće 2024. godine biće i "domaća leskovačka ljutenica", proizvod od paprike.

Medijskoj javnosti malo je poznato da je "domaća leskovačka sprža" stari izum porodice Perse Zdravković iz leskovačkog sela Gornja Jajina.

- Stari recept u pripremi prave sprže zapamtila sam od svoje bake, kojoj je njena majka svojevremno prenela znanje u pripremi i ukuvavanju mesnate slanine u spržu. Mi danas imamo porodičnu proizvodnju i za naše proizvode vlada veliko interesovanje među domaćim i inokupcima - priča nam Persida, koju njeni Jajinčani od milošće zovu majka Persa, a koju smo zatekli uz kazan na prvom Leskovačkom festivalu sprže i gurmanluka, u organizaciji tamošnje Turističke organizacije – TOL LESKOVAC.

Foto:Tomislav Stevanović

"Leskovačka domaća sprža" je zaštićena robna marka sa geografskim poreklom počev od 6. juna 2018. godine, upisana u registar pod brojem 77/2018. kao visokokvalitetni orginalni proizvod na bazi svinjskog mesa i masti. Pakuje se u orginalnim kačicama od po jednog kilograma, a maloprodajna cena istih se kreće oko 10 evra po komadu.

Poseban doprinos u upisu "leskovačke sprže" u odgovarajući registar dao je stručni tim iz Regionalnog zadružnog saveza odnosno Regionalne privredbne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug.

Leskovačka sprža je proizvod od mesnate slanine koja se pravi po posebnoj recepturi dužim ukuvavanjem u odgovarajućim kazanima i kao proizvod uglavnom je vezana za leskovačko Pomoravlje. Pre prvog Velikog rata, prema raspoložiovim istorijskim podacima, ona je bila glavni delikates na srpskom kraljevskom dvoru, ali i kod dinastija u susedstvu.

Foto:Tomislav Stevanović

Tako je porodica Zdravković iz leskovačkog povrtarskog sela Gornja Jajina preuzela primat u pravljenju sprže, a koji je sa velikim uspehom na manifestaciji "Dani leskovačke sprže i gurmanluka" prezentovala Majka Persa Zdravković.

Njen sin, profesor dr Ivica Zdravković, danas je ugledni profesor gastronomije na leskovačkoj Visokoj polsovnoj školi.

- U proizvodnji naše domaće sprže pored majka Perse uključena je cela naša porodica, a pomažu nam i komšije i bliža rodbina. U zimskim uslovima to je velika kampanja koja zahteva brz i kvalietatn postupak u pripremi ovog delikates - rekao nam je ovom prilikom profesor Zdravković.

Da "mama Persa kuva za desetku" pored nas bili su istog mišljenja i brojni gurmani, pridošli iz više gradova juga Srbije, koji su neprestano opsedali Persin štand na platou leskovačkog TOL-a.

(Telegraf.rs/Tomislav Stevanović)