Sataraš ili bećarac? Kako god bilo, ovo je omiljeno letnje jelo
Iako je leti svima pomalo teško da svaki dan spremaju ručak, sataraš se obavezno jede bar jednom nedeljno
Klasičan sataraš je jelo koje se uglavnom pravi od paprike, paradajza i crnog luka. Neki mu dodaju i jaje, beli luk, dosta začina. Recepti se razlikuje od regije u kojoj živite, pošto svaki kraj ima neke svoje običaje odnosno ukuse koje više voli.
Takođe su u različitim delovima Srbije nazivi za ovo jelo drugačiji, mada većina tvrdi da su to sasvim dva različita jela i da se u bećarac ubacuje meso, a u satarš ne. Najčešće je u pitanju sitno iseckano svinjsko meso, međutim ima slučajeva da ga neko sprema i sa piletinom.
Kako god ga zvali, ovo jelo se jako brzo sprema, a recept koji vam donosimo učiniće da budete i više nego siti posle ručka, čak i bez mesa.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 4-5 paprika babura
- 3 zrela paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 jajeta
- so
- biber
- origano
- ulje
Priprema:
Najpre sipajte ulje u tiganj da se zagreje, a za to vreme iseckajte crni luk, pa ga dinstajte da malo omekša.
Papriku secite na trake i dodajte je u tiganj da se dinsta zajedno sa lukom oko desetak minuta. Za to vreme paradajz stavite u kipuću vodu, pa ga prohladite i onda mu skinite kožicu. Isecite ga na kriške i dodajte u tiganj.
Sve lepo promešajte, pa dinstajte poklopljeno nekih 20 minuta.
Nakon toga dodajte beli luk, stavite začine, pa sve promešajte. Nemojte poklapati kako bi tečnost malo isparila dok se još ne ukrčka. Jaja umunite i sipajte u to, ponovo malo promešajte da se sjedine, pa isključite ringlu.
Služite ga uz hleb. Odlično se slaže i uz sir.
Prijatno!
(Telegraf.rs)